4.000 de angajaţi invadează noile birouri ale Clujului

4.000 de angajaţi invadează noile birouri ale Clujului
Primele etape din cele mai mari proiecte aflate în lucru aduc în perioada 2013-2014 spaţii pentru mii de salariaţi. Niciun dezvoltator nu a anunţat deocamdată nume de chiriaşi.

Liberty Technology Park (fosta platformă Libertatea), The Office (Tricotaje Someşul) şi Cluj Business Center (Feleacul) au termene de finalizare pentru primele spaţii de birouri pe parcursul acestui an şi anul viitor.

Dezvoltatorii de la Fribourg Development încep în această primăvară lucrările pentru prima fază a centrului tehnologic (de birouri şi servicii) pe fosta platformă a fabricii Libertatea, din zona gării. Prima etapă din viitorul parc tehnologic Liberty presupune reconversia unor clădiri existente şi amenajarea spaţiilor exterioare. Suprafaţa utilă închiriabilă pentru birouri va fi de 5.600 mp, iar primele spaţii ar trebui livrate în noiembrie. „Suprafaţa de birouri alocată unui angajat depinde de fiecare companie, dar cele pe care le vizăm noi ca potenţiali chiriaşi ar avea ca medie 9 mp/persoană. Spaţiile noastre de birouri din primă fază vor găzdui companii cu 6-700 de angajaţi", a precizat Nina Moldovan, director general al Libertatea. Proiectul Liberty, care se va întinde pe cinci ani, va include spaţii pe 46.000 mp. În această săptămână, dezvoltatorii urmează să primească ofertele constructorilor interesaţi de proiect, urmând ca la început de aprilie să fie semnat contractul.

Pe terenul fostei fabrici Feleacul din Mărăşti, lucrările pentru primul imobil (un corp de 8.000 mp) din ansamblul Cluj Business Center (CBC) sunt în derulare şi ar trebui închise până în 31 martie. CBC va livra pe piaţă cei 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape: corpul 1 (19.800 mp, în două imobile) din martie 2013, iar corpurile 2 şi 3, în 2014-2015. În prima fază, care se realizează în acest an (19.800 mp), dezvoltatorul ar livra pe piaţă spaţii pentru companii care să adune 2.000 de angajaţi.

Noii proprietari ai terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul, fondul de investiţii NEPI şi Ovidiu Şandor, au demarat organizarea de şantier pentru proiectul complexului de afaceri The Office. Lucrările la prima etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, vor dura 14 luni. În 2014, prin The Office piaţa locală mai primeşte spaţii pentru 1.900 de angajaţi. „Nu există un standard al dezvoltatorului privind suprafaţa alocată pentru un angajat, asta depinde de fiecare companie. În Timişoara (unde dezvoltatorii sunt implicaţi într-un proiect de birouri clasa A, n. red.) suprafaţa medie este de 10 mp/angajat. Există companii care au şi 20 mp/angajat şi companii care au alocat mai puţin", au transmis reprezentanţii dezvoltatorilor. La finalizare, The Office Cluj va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp.

După câţiva ani în care la Cluj nu au apărut clădiri noi de birouri de clasa A de mari dimensiuni, din 2013 piaţa va avea de absorbit suprafeţe noi din mai multe proiecte. „Există investitori interesaţi să vină la Cluj, dar nu va fi uşor de închiriat suprafaţa care se anunţă. O parte dintre aceste spaţii se va ocupa prin relocarea unor companii deja active la Cluj, dintre care unele vor să se mute, iar altele au planuri de extindere. E destul de greu de crezut că toate clădirile anunţate vor fi integral ocupate la finalizare. Ele se vor ocupa etapizat. Există şi companii interesate de Cluj, dar cărora până acum le puteam prezenta doar proiecte. Când piaţa va oferi spaţii, asta în sine va atrage clienţi", a explicat Anamaria Burca, managing partner al companiei de consultanţă Coldwell Banker Transilvania.

Comenteaza