50 de bani taxă. Vom plăti pentru fiecare sticlă, doză și PET

50 de bani taxă. Vom plăti pentru fiecare sticlă, doză și PET

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje. Sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic a intrat în ultima etapă.

Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Mod de funcționare

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate anul trecut, începând cu data de 1 octombrie 2022, comercianții sunt obligați să perceapă garanția de la consumatorii sau utilizatorii finali.

  • Cumperi o băutură de la magazin cu volumul între 0,1L și 3L (ambalaj de sticlă, plastic sau metal care conține apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase) și plătești o garanție de 0,50 RON.
  • Asigură-te că eticheta este intactă, ambalajele sunt curate și dopul este pus. Ulterior, adu-le la punctul de returnare pentru a primi înapoi garanția.
  • Ambalajele colectate vor fi reciclate și transformate în alte ambalaje pentru băuturi.
Comenteaza