60% dintre români o duc tot mai greu cu banii față de anul trecut. Facturile usturătoare își spun cuvânul. Jumătate din ei se așteaptă să le meargă și mai rău pe viitor

60% dintre români o duc tot mai greu cu banii față de anul trecut. Facturile usturătoare își spun cuvânul. Jumătate din ei se așteaptă să le meargă și mai rău pe viitor
| Foto: profit.ro

Un procent de 59,5% dintre români declară că situaţia financiară li s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, rezultă din Barometrul financiar trimestrial.

Conform sursei citate, ponderea celor afectaţi financiar a crescut cu 10 puncte procentuale (pp) faţă de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre.

Peste 50% dintre români se așteaptă la ce e mai rău pe viitor - Facturile mari își spun cuvântul

„Şi perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se aşteaptă ca situaţia financiară să li se înrăutăţească în viitor, faţă de 40,2% - media în prima jumătate a anului", arată cercetarea.

Preţurile la utilităţi (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menţionate care au dus la deteriorarea situaţiei financiare - fiind menţionate de 36,7% dintre respondenţi, urmate de creşterea preţurilor la produsele alimentare - 33,2% dintre respondenţi şi creşterea preţurilor la carburanţi - 20,6%.

Studiul mai arată că doar 9,4% dintre români s-au declarat afectaţi de creşterea dobânzilor, în condiţiile în care 40,5% dintre respondenţi au declarat că au cel puţin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menţionat doar de 6,23% dintre respondenţi.

Pandemia și războiul din Ucriana, alte motive de îngrijorare pentru români

„Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate de evoluţia preţurilor la utilităţi - gaze şi electricitate - pondere de 24,5%, urmate de creşterea preţurilor de consum (18,7%). Conflictul din Ucraina şi pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenţi (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenţi (vs 16,3% în T1)", mai arată sondajul.

Totodată, nivelul ridicat al îngrijorărilor legate de creşterea preţurilor la utilităţi este explicat de faptul că aceste cheltuieli au o pondere ridicată în bugetul lunar al familiilor. În medie, cheltuielile cu locuinţa au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenţi, cheltuielile cu locuinţa reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% - o pondere de peste 60%.

Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat (40,5% din totalul respondenţilor), iar gradul mediu de îndatorare se menţine la un nivel confortabil. Cei care au contractat credite de consum în ultimii ani au apelat preponderent la împrumuturi cu dobânda fixă şi nu au fost afectaţi de creşterea dobânzilor.

În schimb, la creditele pentru locuinţe predomină dobânda variabilă, iar cei care au astfel de împrumuturi (21,9% dintre respondenţi) sunt mult mai afectaţi de creşterea dobânzilor. Aproximativ 52,3% dintre respondenţi au declarat că nu au întâmpinat dificultăţi la plata ratelor în ultimele 6 luni.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eşantion de peste 1.250 de respondenţi persoane fizice din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenţi sunt salariaţi, 46,7% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate - 50,8% - sub 2.500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 33,7% au studii superioare şi 9,5% studii postuniversitare.

Comenteaza