Video A dat Silicon Valley pe Cluj. “Putem angaja acum cei mai buni oameni din lume”

A dat Silicon Valley pe Cluj. “Putem angaja acum cei mai buni oameni din lume”
Andrei Roth, un întreprinzător clujean căruia îi plac provocările

Andrei Roth s-a întors în România odată cu criza, în 2008. A lăsat postul bine plătit de la Microsoft, din Silicon Valley, și a acceptat provocările unei piețe IT&C aflată încă la începuturi. De curând a preluat biroul regional al Uipath, prima companie din domeniu inițiată de români evaluată la peste 1 miliard de dolari.

S-au bazat pe imobiliare și au pierdut

  • “Am revenit la Cluj pentru că am crezut în oportunitățile de aici, nu numai în zona de afaceri. Nu cred în excepționalismul românilor care întorși acasă sunt mai buni, mai deștepți sau superaltruiști, ci doar că există oportunități. Experiența pe care am acumat-o în SUA mi-a dat un avantaj să văd niște lucruri, să am conexiuni, să construiesc ceva. Am venit în 2008, prima dată în telecomunicații, pe valul căderii economice, cu planul să facem business development, să aducem firme de Hollywood în casele oamenilor, însă după două săptămâni a trebuit să dăm afară din acea companie o treime din oameni, să restructurăm puternic planurile și să căutăm finanțare pentru că aceasta trebuia să vină din zona imobiliară, o sursă de finanțare volatilă. În SUA se vedea criza imobiliară, încă nu era acea criză imensă, care a început în septembrie-octombrie, cu falimentul băncii de investiții Bear Stearns, când a fost bail-out-ul acela major (ajutor de urgență, n. red.), de 800 de miliarde de dolari, făcut de Congresul SUA de pe o zi pe alta. La noi Călin Popescu-Tăriceanu sau Varujan Vosganian încă spuneau că se pot majora salariile”.

IT-ul și-a revenit repede după criză

  • “Am rămas în telecom, apoi am făcut consultanță independentă în zona financiară, de la crearea de modele de spitale private până la forări petroliere. În 2013 am preluat conducerea Recognos Cluj, firmă înființată de tatăl meu cu un partener american, deși inițial eu am fugit de ei cât am putut, pentru că nu cred în nepotism. Am luat-o ca pe o provocare - cum putem să facem o firmă de IT, tocmai începea boom-ul din acest domeniu. Criza a lovit și industria de IT, clienții noștri din SUA au decis dintr-o dată că bugetul nostru scade la jumătate. Am luat hotărârea să nu dăm pe nimeni afară, am făcut sacrificii timp de un an, apoi am început să ne revenim. Piața financiară a fost foarte afectată global pentru că fluxurile financiare nu mai sunt demult blocate în limitele unei țări”.

Tehnologia care elimină hârtia și erorile 

  • “În contextul crizei am învățat un lucru: că trebuie să ne diversificăm, să facem servicii pentru clienți mari, dar și să investim în produse proprii. Eram atunci printre primii din Cluj care am făcut așa ceva, am investit resurse semnificative în produse noi, unele aș spune chiar inovatoare. Aveam expertiza pe zona de piețe de capital, sisteme de management de investiții. Este o industrie care lucrează încă pe sisteme foarte vechi, pe hârtie, iar acolo sunt informații ascunse, pe care investitorii trebuie să le caute foarte timp. Astfel de instrumente de căutare am creat noi, pentru fondurile mutuale. Un proces de câteva săptămâni, cu o rată mare de erori umane, se reducea la 48 de ore, cu rată de corectitudine de 99,99%”.

Picătura de apă, mai eficientă decât canalul de irigație

  • “IT-ul nu este o industrie în sine, ci un catalizator, un mijloc prin care poți să faci industrie, servicii mai bine și mai eficient. În Africa sunt companii care pun aplicații la agricultorii mici ca să știe, prin satelit, când să își ude pământul. O dau la 1 milion de fermieri, un fel de abonament. În România, în loc să facem canale imense de irigații mai bine turnăm picături foarte bine controlate la rădăcina plantei, ca în Israel. Țara noastră încă este foarte norocoasă că are apă, care este o resursă mai valoroasă decât petrolul. Eu nu am auzit încă la noi să se utilizeze tehnologia în irigații. Sunt piețe în curs de dezvoltare în care se experimentează astfel de tehnologii după care intră și pe piața mare”.

Start-up Nation, bursa speculei

  • “Viziunea start-up-urilor trebuie să fie să schimbe ceva, nu să facă repede bani sau să scoată ceva ce la modă. Programul guvernamental Start-up Nation este o idee bună, dar implementarea sa sunt doar banii aruncați. Nu îți stimulează inovarea, nu îți stimulează companii mari, în schimb îți creează foarte multă speculă, gen “business la cheie vândut cu 20.000 de euro care îți face 40.000”. Totdeauna beneficiarul va fi mai deștept decât regulatorul, mai ales dacă ultimul nu pune întrebări când gândește regulamentul. Până la urmă tot e bine că intră bani în piață, că apar 2-3 companii, dar sunt nevoi mult mai mari care ar putea fi finanțate. E absolut necesar însă ca antreprenorul să vină cu bani de acasă, să își asume riscuri. Statul trebuie să dea banii când alții nu vor să își asume riscul, apoi vine privatul. Piața este invadată acum de bani, sunt fonduri de investiții cu bugete alocate pentru România, însă din păcate noi nu avem o masă de start-up-uri, un sistem educațional, o infrastructură de cercetare din care să iasă idei finanțabile pe bandă rulantă”.

Între antreprenoriat și siguranța salariului

  • “Oamenii din IT nu prea sunt dispuși să riște ceva, când le zici să vină, că le dai acțiuni. Asta pentru că au 3.000 de euro salariu, serviciu de la 08:00 la 17:00,  fresh-uri la birou. Tot mai mulți oameni vor să vină însă dacă le dai proiecte interesante. Eu am acum acum luxul să lucrez pentru UiPath, o companie de produs, adică lucrezi pe cele mai noi tehnologii, nu ai un target că trebuie să avem atâtea ore facturate la client, venim cu soluții care să schimbe lumea. Ceea ce face UiPath sunt soluții de automatizare de sarcini repetitive: dacă ai sisteme învechite sau diferite în companie, o astfel de tehnologie automatizează munca omului, o face mai ușoară".

Primul unicorn românesc, dezvoltat în trei ani

  • “UiPath este prima companie din România lider într-o industrie globală, încă la început. Eu am intrat în această familie de când cu achiziția tehnologiei de la Recognos. Chiar vorbeam recent cu Daniel Dines, unul dintre cei doi fondatori ai UiPath: au început să lucreze în 2005, 10 ani s-au chinuit să își pună produsele în valoare, să își găsească beneficiari. Succesul antreprenoriatului este perseverența, dacă ai o viziune. În 2013 au prins un contract în India, de automatizări de sarcini. De acolo a pornit toată explozia, în 2015 încă erau o firmă de apartament. În trei ani a ajuns o companie cu 800 de oameni, care a strâns 180 de milioane de dolari din investiții, lider de piață în lume, cu birouri în București, Cluj, SUA, India, Japonia, Franța, Anglia, Australia. E născută în România, dar a devenit una globală, care își permite să aducă și cei mai buni oameni din lume”.

Clujul, integrat în UiPath

  • “Noi am zis că soluția de extragere de date concepută la Cluj s-ar potrivi pe specificul UiPath, că sunt partenerul potrivit pentru a continua platforma, mai ales că unii pe care îi vizam înainte ne-au lăsat baltă, fără finanțare. Ne-am întâlnit cu Daniel, cu echipa tehnică, am testat tehnologiile și am convenit ca UiPath să cumpere tehnologia de la Recognos, să o ducă mai departe. Nu avem un target de angajări, 50 sau 100 de persoane, ci să facem o echipă de oameni foarte buni, care să lucreze cu cele mai noi tehnologii pe o corabie care sparge gheața și trece prima dată dincolo”. 
Comenteaza