A renunțat la un job „delicios" la cea mai veche fabrică de ciocolată din Canada pentru a-și deschide o afacere „dulce" la Cluj

A renunțat la un job „delicios" la cea mai veche fabrică de ciocolată din Canada pentru a-și deschide o afacere „dulce" la Cluj
| Foto: Instagram - XOCOL'ARTE

Radu Stanciu a lucrat pe post de ciocolatier în Canada, dar s-a întors în țară și face viața mai dulce clujenilor prin Xocol'Arte, un magazin de ciocolată vegană în care a investit peste 30.000 de euro.

Radu Stanciu avea, acum câţiva ani, un job pe care mulți și l-ar dori. Lucra la cea mai veche fabrică de ciocolată din Canada. Inspirat de bogăţia de arome şi gusturi, a început să viseze la propria afacere în domeniu, în care să poată schimba totul după bunul său plac şi să dea frâu liber imaginaţiei, iar câțiva ani mai târziu a reuşit.

„Având deja întipărită în minte această idee, am vrut să descopăr şi tainele ciocolatei artizanale şi în acest fel am ajuns să lucrez pentru una dintre cele mai bune şi cunoscute ciocolaterii artizanale şi bio din Canada. Tot acolo am avut onoarea să-l am ca mentor pe unul dintre cei mai mari ciocolatieri ai lumii, familia sa find fondatoarea uneia dintre cele mai mari companii producătoare de ciocolată din lume, de mai bine de 100 de ani”, a povestit Radu Stanciu pentru ZF.

Magazin de ciocolată vegană la Cluj

Împreună cu o prietenă din România, Monica Ivan, a pus la cale un plan de business. S-au bazat pe ideile lui şi pe un spaţiu pe jumătate utilat pe care ea îl aveau deja. Încă de la început, şi-au propus să folosească doar ciocolată bio şi vegană, ceea ce defineşte astăzi brandul Xocol’arte din Cluj-Napoca. Radu lucrează în domeniul industriei alimentare încă din 2009. A început ca bucătar, însă şi-a dat seama că este mult mai atras de produsele dulci. În 2011 a intrat în contact pentru prima dată cu laboratorul unei cofetării, lucrând ca decorator de torturi, şi a descoperit cu acea ocazie că a lucra cu ciocolata e mult mai fascinant decât a lucra cu pasta de zahăr.

Românul care a renunțat la un job râvnit la cea mai veche fabrică de ciocolată din Canada pentru a-și deschide propria afacere în ClujFotografie: Instagram - Xocol'Arte

Tocmai din acest motiv, Radu nu a ratat ocazia de a pleca în 2018 în Canada, pentru un job de ciocolatier. La rândul ei, Monica Ivan este asociata unei cofetării din Cluj-Napoca, având experienţă în realizarea prăjiturilor cu ingrediente naturale, vegane şi raw vegane.

Investiție de peste 30.000 de euro

„Monica deja avea un spaţiu utilat pentru producţia alimentară şi a trebuit doar să îl adaptăm producţiei de ciocolată. Cea mai mare investiţie a fost într-o maşină automată de temperat ciocolată, aproximativ 13.000 de euro. În mare, investiţia totală a trecut de 30.000 de euro, cu tot cu ingrediente”, mai spune Radu Stanciu.

Comenteaza