A venit și nota de plată după cutremurele din România. Peste 600 daune au fost avizate

A venit și nota de plată după cutremurele din România. Peste 600 daune au fost avizate
| Foto: Foto 1: Facebook - Robert Bugă / Foto 2: gorjonline.ro

Companiile de asigurări au avizat, până la 21 februarie, 617 cazuri de daună în urma cutremurelor resimţite recent în mai multe judeţe, potrivit unei colectări de date realizate la nivelul societăţilor membre UNSAR.

În context, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România atrage atenţia că, la nivel naţional, doar 20% dintre locuinţe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD, iar în judeţul Gorj procentul este chiar şi mai mic, respectiv de circa 9%, în condiţiile în care cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele.

Cât bani primesc păgubiții care au asigurare obligatorie (PAD)

„În contextul evenimentelor tragice care au avut loc recent în Turcia şi Siria, dar şi al cutremurelor din judeţul Gorj, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România subliniază încă o dată importanţa încheierii de asigurări de locuinţe. Deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. În judeţul Gorj, procentul este chiar şi mai mic - doar circa 9% din locuinţe erau protejate printr-o astfel de poliţă. Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei", se arată în comunicatul UNSAR, potrivit Agerpres.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD. Prin intermediul unei asigurări facultative, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalaţiile de apă şi canalizare etc. De asemenea, o poliţă de asigurare facultativă acoperă şi eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.

Director UNSAR: Cutremurele ne-au amintit cât de vulnerabili suntem

Evenimentele recente ne-au reamintit cât de vulnerabili suntem, chiar dacă, de multe ori, ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Tocmai din acest motiv, ar trebui să ne preocupăm de tot ceea ce presupune protecţia locuinţei noastre, dar şi a celor dragi nouă - Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

Comenteaza