Aceleaşi produse, calitate diferită între est şi vest. Daniel Buda: "Cetăţenii din Estul Europei nu sunt cetăţeni europeni de mâna a doua"

Aceleaşi produse, calitate diferită între est şi vest. Daniel Buda:
Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (PE) cere oprirea comercializării produselor cu standarde de calitate diferite în țările din Vestul și Estul Europei.

„Comisia Europeană este obligată de îndată să asigure cetăţenilor săi standarde de calitate egale şi nu discriminatorii! Statele din Est nu sunt groapa de gunoi a Europei!", a precizat Daniel Buda. Eurodeputatul, care face parte din grupul Popularilor Europeni (PPE) a adresat miercuri Comisiei Europene o întrebare pe această temă.

În urma unui studiu recent demarat de autoritățile din Ungaria, a fost semnalat faptul că marile companii comercializează aceleași tipuri de produse, sub aceleași branduri, dar la o calitate inferioară pe piața din Estul Europei în comparație cu cea din Vestul Europei. Administraţia Sanitar- Veterinară şi pentru Alimente a conchis că aproximativ jumătate din alimentele care au făcut obiectul cercetării conțin substanțe diferite față de produsele vândute în țările vestice.

Un studiu similar realizat de Slovacia pe 22 de produse alimentare din supermarketuri a relevat că jumătate din alimente prezentau diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția, gramajul, gustul, dar și ambalajul. De asemenea, într-o altă cercetare din care au făcut parte 8 țări, printre care și România, a fost evidențiat că produsele aceluiași brand îndeplineau standarde de calitate diferite, în țările estice calitatea fiind semnificativ mai slabă.

„Am solicitat Comisiei să îmi comunice care este punctul de vedere al instituţiei cu privire la aceste diferențe de standarde de calitate în ceea ce privește produsele comercializate în Estul și Vestul Europei, dar şi care sunt măsurile de care dispune Comisia pentru a asigura îndeplinirea unor standarde uniforme la nivelul statelor membre", a precizat Daniel Buda.

„Comisia Europeană trebuie să asigure cetăţenilor săi standarde de calitate egale şi nu discriminatorii pentru că cetăţenii din Estul Europei nu sunt cetăţeni europeni de mâna a doua! Acest subiect îl voi propune spre dezbatere şi în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărui membru sunt", a precizat eurodeputatul.

Comenteaza