ACI Cluj va finaliza magistrala de gaz Iași – Chișinău. Cu cine s-a asociat

ACI Cluj va finaliza magistrala de gaz Iași – Chișinău. Cu cine s-a asociat
ACI Cluj va finaliza magistrala de gaz Iași – Chișinău
ACI Cluj va finaliza magistrala de gaz Iași – Chișinău

Antrepriza Construcții Instalații (ACI) Cluj se va ocupa de proiectul de interconectare Iași - Ungheni – Chișinău, faza a doua, în valoare de 38 de milioane de euro.

La Chișinău a avut loc inaugurarea oficială a începerii lucrărilor. Obiectivul este de interes național atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. La inaugurare au participat vicepremierul Ana Birchall și Pavel Filip, prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova.

“Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului proeuropean al ţării. Pentru securizarea finanțării proiectului, am semnat în ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiții, contractul de finanțare de 38  milioane de euro pentru interconectarea Ungheni – Chișinău", a menționat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Contractul de achiziție de lucrări a fost semnat în 14 ianuarie 2019 cu asocierea formată din ACI Cluj, IMSAT Service și Abcony Serv (toate din România), marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional și implementarea de măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale pe acest traseu.

Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi - Ungheni, a fost pusă în funcțiune în 2014 și prin ea pot fi transportate anual 1,5 miliarde mc de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chișinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc.

Conectarea sa cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării.

Proiectul “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României”, încheiat în 2018 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, de 152 de milioane euro (dintre care 46 de milioane fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare), presupune dezvoltări ale Transgaz în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.

ACI Cluj este înființată pe baza antreprizei de construcții din cadrul Grupului de Șantiere Cluj, fondată în 1952. În 1993, ACI este privatizată prin metoda MEBO, devenind astfel una dintre cele mai mari firme de contrucții din țară cu capital integral privat. Este deținută începând din 2003 de Ioan Așchilean, Horia Ciorcilă, Dorel Goia, Gicu Agenor Ganscă.

ACI a colaborat la contrucția mai multor obiective importante din țară (centrala nucleară de la Cernavodă) și din străinătate (Germania, Rusia, Egipt, Libia), dar în special la realizarea unor lucrări reprezentative pentru Cluj-Napoca, în special Cluj Arena. Societatea deține o filiale care desfășoară activități de construcții în Germania și Irak. 

Compania deține la Cluj o bază de producție dotată cu stații de betoane, ateliere pentru producția industrială și un punct de exploatare produse de balastieră. ACI are în Dej o bază de producție cu stații de betoane și o stație de sortare produse de balastieră în comuna Bata.

Comenteaza