Acord de principiu, în coaliţie, pe reducerea la jumătate a accizei la carburanţi

Acord de principiu, în coaliţie, pe reducerea la jumătate a accizei la carburanţi

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare au ajuns, marţi, la un acord de principiu privind reducerea la jumătate a accizei la carburanţi, au precizat surse politice pentru News.ro.

În urma discuţiilor din şedinţa coaliţiei, plafonarea preţului la energie ar urma sa rămână in vigoare şi să se prelungească pentru o perioadă de timp, iar Guvernul să caute şi alte măsuri pentru a menţine preţurile la energie.

De asemenea, liderii coaliţiei au ajuns la un acord de principiu şi pe reducerea accizei la carburanţi la jumătate, pentru câteva luni, precum şi pentru introducerea unui plafon al adaosului comercial, pe tot lanţul, atât producători cât şi furnizori.

Toate măsurile urmează să fie analizate şi la nivelul ministerelor de resort, pentru a se stabili impactul acestora în buget. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. El arăta că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru. 

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor Adrian Câciu privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie. 

Surse liberale au afirmat că Florin Cîţu va susţine propunerile liberle, referitoare la reducerea CAS de la 27 la 25% şi reducerea TVA la 17%, dar în egală măsură va susţine orice scădere de taxe si contribuţii, precum reducerea accizei la carburant. 

Etichete
Comenteaza