Acționarii Ursus vor să vândă SABMiller până la finalul anului

Acționarii Ursus vor să vândă SABMiller până la finalul anului
Operațiunea prin care compania Ursus Breweries România (UBR) va fi vândută împreună cu alți producători est-europeni din cadrul grupului SABMiller va avea loc după finalizarea celei principale, dintre cei doi giganți mondiali.

"Anheuser-Busch (AB) InBev a înaintat o ofertă formală pentru achiziţionarea SABMiller în noiembrie 2015, iar Comitetul Executiv al SABMiller şi-a declarat intenţia de a recomanda acţionarilor să voteze pentru acceptarea acesteia. Vor trece mai multe luni înainte ca acţionarii să voteze deoarece în mai multe ţări sunt necesare aprobări din partea instituţiilor de reglementare.

În prezent se aşteaptă finalizarea tranzacţiei, urmând ca în a doua jumătate a anului 2016 să aibă loc “schimbarea controlului". În luna mai SABMiller a fost informată de AB InBev că achiziția recomandată a fost aprobată de către Comisia Europeană (CE). Din considerente legate de competiție, AB InBev a propus și vânzarea afacerilor SABMiller din Europa Centrală și de Est. 

Orice vânzare potenţială a acestor afaceri este condiţionată de, şi nu va avea loc până la finalizarea achiziției SABMiller de către AB InBev, preconizată pentru a doua jumătate a anului 2016, sub rezerva primirii aprobărilor legale necesare. Până atunci, în ceea ce priveşte furnizorii şi clienţii, operaţiunile se vor desfăşura ca şi până acum", ne-a declarat Oana Mateescu, senior external relations manager la UBR.

Europa de Est, tranzacționată separat  

Între timp, ca să își mărească șansele de aprobare a tranzacției din partea CE, acționarii Inbev au realizat o înțelegere separată cu grupul Asahi pentru vânzarea producătorilor mărcilor Peroni, Grolsch și Meantime din Italia, Olanda, Marea Britanie, dar și din afara Europei, mai puțin din Statele Unite, iar forul european a parafat această înțelegere, conform conducerii SABMiller. 

În același scop, InBev a propus vânzarea afacerilor SABMiller din Sud-Estul Europei: România, Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia. SAB nu exclude ca acești producători să fie vânduți mai multor investitori, iar tranzacțiile să fie realizate după aprobarea celei principale.

Conducerea companiei speră să obțină toate aprobările până la finele anului. Până în prezent autoritățile naționale de reglementare au dat aceste avize în Ucraina, Albania, Australia, India, Coreea de Sud, Chile, Columbia, Mexic, Ecuador, Botswana, Kenya, Namibia, Zambia, Swaziland.

Tranzacția la nivel mondial care include doi giganți ai producției mondiale de bere se cifrează la peste 100 de miliarde de dolari, activele vizate fiind estimate la 5 miliarde de dolari. Printre mărcile deținute de SAB se numără Peroni, Grolsch, Pilsner Urquell, Redd's, Tyskie, Lech, dar și Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Azuga, Stejar, toate din România.   

„Pe noi nu ne va afecta prea mult această schimbare de proprietar, pentru că InBev nu are o producţie atât de mare în România. Doar că ni se vor alătura Bergenbier, Noroc, Stella Artois, Beck's. Oricum, asemenea giganţi mondiali au o serie de acţionari comuni”, mărturisește un manager din cadrul UBR, pentru ZIUA de CLUJ. 

Operațiune-gigant la nivel global

SABMiller deţine UBR, cea care a închis şi a demolat fabrica de bere de la Cluj-Napoca, cu concedierea celor 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie dezvoltării producţiei. În locul acesteia au apărut un restaurant, un club, iar acum se ridică un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale. Berea Ursus se fabrică în prezent la Buzău. UBR a înregistrat afaceri anuale de 1,4 miliarde de lei în 2014 și o pierdere de 0,8 milioane, cu 1.490 de angajați. Datoriile se ridicau la 659 de milioane de lei.

Producătorul de bere InBev (Belgia-Brazilia), cel mai mare din lume, a ajuns la un acord de preluare a SABMiller (Marea Britanie-Africa de Sud). InBev deține mărci precum Budweiser, Stella Artois, Beck's. Potrivit firmei de consultanţă Dealogic, este a treia mare tranzacţie realizată vreodată în lume. AB InBev şi SABMiller vor produce 60 de miliarde de litri de bere pe an, de trei ori mai mult decât actualul număr trei mondial, Heineken (Olanda).

 

Cum a dispărut Ursus din Cluj

Ursus este o bere atestată documentar la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, denumire transformată în Fabrica de Bere Înainte, respectiv Ursus SA, privatizată în 1994. Procesul de pasteurizare s-a implementat în 1958, iar berea blondă specială a fost înlocuită cu Ursus Pils în 1994. Pachetul majoritar de acţiuni al Ursus, ulterior Compania de Bere România, a fost achiziţionat de Brau und Brunnen (Germania).

Berea este produsă acum de către UBR, companie a SABMiller, grup care a cumpărat pachetul majoritar în 1996. Conducerea companiei a mutat sediul social la Bucureşti în 2004. Cinci ani mai târziu, salariații de la Cluj au organizat o grevă, solicitând majorări salariale, iar ulterior 70 dintre cei 350 de angajaţi existenţi atunci au fost trimişi în şomaj tehnic, pe fondul reducerii vânzărilor.

Comenteaza