Acțiunile Carbochim s-au dublat la bursă după ce fabrica din Cluj a decis să vândă terenurile și să se relocheze

Acțiunile Carbochim s-au dublat la bursă după ce fabrica din Cluj a decis să vândă terenurile și să se relocheze

Compania controlată de Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Mall, a dublat banii investitorilor. Acțiunile au sărit de la 17 lei la 33 de lei, însă pe fondul unor tranzacții foarte mici. Care este explicația?

După ce recent Carbochim a scos la vânzare imobile de peste 120 de mii de metri pătrați, începutul anului este unul foarte benefic pentru compania din Cluj. De la începutul lui 2022 și până azi, 11 ianuarie 2022, acțiunile celui mai mare producător de abrazive din România s-au dublat. De la 17 lei pe unitate la 33 de lei, însă pe tranzacţii foarte mici care cu greu permit intrarea unor investitori cu portofolii mai mari, potrivit ZF.

Potrivit datelor Bursei de Valori București (BVB) citate de ZF, acţiunile Carbochim Cluj Napoca (CBC), companie controlată indirect de antreprenorul Iulian Dascălu, cel mai mare investitor român în mall-uri, au urcat cu 93% pe tranzacţii de doar 13.300 de lei. Marţi este a cincea şedinţă la rând când CBC urca cu aproximativ 15%, potrivit datelor BVB. 

Care este motivul?

„Este o combinaţie dintre lichiditate redusă şi anunţul din AGEA din 5 ianuarie când au anunţat mai multe vânzări de terenuri. Dacă ţin bine minte depăşea capitalizarea din data aceea”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. 

Explozia acțiunulor Carbochim a pornit după aprobarea de către acţionari din 5 ianuarie 2022 a vânzării unor imobile pentru minim 210 milioane de lei (41.5 milioane de euro). În prima şedinţă cu decizia acţionarilor pe masă acţiunile CBC au urcat la 19,2 lei. Astăzi acestea se tranzacţionează la 33 de lei, adică o valoare de piaţă de 163 milioane de lei.

Acţionarii CBC au aprobat în şedinţa din 5 ianuarie vânzarea unor imobile de 120.500 de metri pătraţi, compuse din parcele de teren şi construcţii, pentru suma minimă de 42 de milioane de euro (210 milioane de lei). Aşadar şi la preţurile de astăzi tranzacţia este peste capitalizarea companiei. 

Prin intermediul Carbo Europe SRL, societate pe care o controlează direct, omul de afaceri Iulian Dascălu, a ajuns la o investiţie de circa 123 milioane de lei la bursa de la Bucureşti, faţă de 64 milioane de lei la începutul acestui an, aşadar un plus de 59 milioane de lei (12 milioane de euro). 

Carbochim a încheiat primele nouă luni din 2021 cu 24 milioane de lei venituri şi un profit net de 1,35 milioane de lei.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza