Acțiunile la bursă și apartamentele închiriate, cele mai bune investiții în România

Acțiunile la bursă și apartamentele închiriate, cele mai bune investiții în România

Cele mai bune plasamente financiare în perioada 2017-2020 au fost acțiunile cotate la Bursa de Valori București (BVB), urmate de achiziționarea de locuințe în vederea obținerii unui randament anual din închiriere, potrivit unui raport al companiei de consultanță SVN.

Plasamentul financiar în euro cel mai bun a fost reprezentat de acțiunile care intră în componența indicelui bursier BET, care a înregistrat o creștere de 50%. Cea mai bună evoluție anuală s-a înregistrat în 2019, iar în primul semestru din acest an s-a înregistrat o scădere.

Următorul plasament financiar în funcție de randament este în segmentul rezidențial. Cei care au achiziționat locuințe în vederea închirierii ulterioare au putut obține un randament anual în euro de 6%, în perioada 2017-2020 obținându-se un randament mediu total de 25,4%.

Achiziționarea unui apartament nou finalizat în zona Aviației, din București, a adus un randament anual, incluzând și costul mobilării, de 6,2-6,6%, în funcție de proiect și momentul achiziției. Dacă se ia în calcul și creșterea prețurilor, de 21%, câștigul unui plasament financiar pe segmentul rezidențial urcă la 46%.

Aurul a reprezentat un alt plasament financiar foarte profitabil, cu un randament mediu total în euro de 40%. Cel mai mare câștig, de 27%, a fost obținut în ultimele 12 luni, primul semestru din 2020, marcat de pandemia de coronavirus, aducând cel mai ridicat câștig din perioada analizată.

”Diversificarea reprezintă cea mai bună metodă de maximizare a câștigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de context și perioada istorică. Bursa și aurul au adus cele mai însemnate câștiguri, însă evoluțiile lor sunt puternic volatile, putând să fie înregistrate și scăderi semnificative, cum este cazul BVB în acest an sau al cotației aurului în 2018. Segmentul rezidențial rămâne un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluția prețurilor, luând în considerare randamentele ce pot fi obținute din închiere. Dacă achiziția este făcută din timpul fazelor de construcție, randamentul este și mai ridicat, datorită prețurilor mai reduse”, explică Andrei Sârbu, director general al SVN România.

Depozitele bancare, garantate în limita plafonului de 100.000 de euro, reprezintă cea mai sigură metodă de păstrare a disponibilităților financiare însă au oferit cele mai reduse câștiguri – de doar 1,5% în euro.

Nu au fost luate în calcul costurile cu comisioanele brokerilor, de deținere și administrare a aurului, de retragere a sumelor în euro, taxele și impozitele aferente fiecărui câștig financiar. SVN este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piața de consultanță imobiliară din România, cu birouri regionale în Cluj și Brașov.

Comenteaza