Activele Băncii Transilvania au crescut cu 2 miliarde

Activele Băncii Transilvania au crescut cu 2 miliarde
Banca Transilvania (BT) a înregistrat active de 23,5 miliarde de lei în primele trei trimestre ale acestui an faţă 21,5 miliarde de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform bilanţului financiar trimis ieri Bursei de Valori Bucureşti.

Banca a avut venituri operaţionale de 1,1 miliarde de lei, sub cele de anul trecut, influenţate de reducerea veniturilor din operaţiuni financiare, iar cheltuielile operaţionale s-au cifrat la 565 de milioane. Profitul brut a fost de 143 de milioane de lei în comparaţie cu 100 de milioane în primele trei trimestre din 2010, însă provizioanele au scăzut de la 480 la 384 de milioane de lei. A rezultat un profit net de 106,9 milioane de lei, mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 69,7 milioane (+53%). "În ciuda contextului economic care s-a menţinut dificil, am înregistrat rezultate în conformitate cu aşteptările noastre. Profitul obţinut, solvabilitatea şi lichiditatea BT foarte bună, precum şi provizioanele mai mici sunt doar câteva dintre aspectele strategiei noastre pentru acest an", a declarat Robert Rekkers, director general al BT.

Majorarea cheltuielilor a fost determinată de extinderea reţelei teritoriale la 546 de sedii, de creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2 la 0,3% din soldul depozitelor şi de creşterea cotei taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24%, conform conducerii băncii. Ca urmare a extinderii activităţii, cheltuielile cu personalul au crescut cu 5%, de la 264 la 278 de milioane de lei. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 8,67% din totalul portofoliului de credite. Solvabilitatea BT este de 11,61%, peste nivelul impus de Banca Naţională. Raportul credite/depozite s-a menţinut subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,78. BT a aderat la Programul Prima Casă 4, având la dispoziţie un plafon de 25 de milioane de euro, şi a lansat în septembrie noua versiune a aplicaţiei sale de internet. Ratingul BT a fost reconfirmat de agenţia de evaluare financiară Fitch: perspectivă stabilă pentru creditele pe termen lung şi scurt, acordate în valută, calificativul fiind BB-, respectiv B.

(D.E.)

 

Comenteaza