Vânzarea activelor Pomponio din Cluj, monitorizată de Consiliul Concurenței

Vânzarea activelor Pomponio din Cluj, monitorizată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței din România (CCR) analizează tranzacția prin care compania CRH RMX & Agregate (CRA) preia de la societatea Pomponio active utilizate pentru producerea și comercializarea betoanelor și agregatelor în județele Cluj, Alba, Sibiu și Hunedoara.

CRA face parte din grupul irlandez CRH, activ în România în domeniul producerii de ciment, agregate, betoane și elemente prefabricate din beton. CRA desfășoară activități de extracție a pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, de extracție a pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei.

Pomponio are ca obiect principal de activitate realizarea de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și poate realiza, la cerere, și alte tipuri de prefabricate din beton și beton armat pe baza unor proiecte de execuţie puse la dispoziţie de către beneficiar.

În conformitate cu prevederile legii concurenţei, această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR. Autoritatea va evalua concentrarea economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Producătorul irlandez a cumpărat di­vizia de betoane a grupului Pomponio din Alba, deţinut de doi acţionari italieni. CRH a preluat astfel activele Pomponio din Alba Iulia, dar şi din Sibiu, Deva şi Turda, unde compania are şase staţii de betoane. Divizia de betoane a generat în 2018 afaceri de 40 de milioane de lei.

Pomponio este deţinută de Luca Anversa (90% din acţiuni) şi de Alberto Tarana (10%). Printre proiectele către care Pomponio a furnizat produse se numără fabrica de bere Albacher (a grupului Romaqua) şi fabrica Star Transmission din Sebeş, divizie a grupului Daimler.

CRH a intrat pe piața românească în 2015, când a preluat fabricile de ciment Lafarge, ca urmare a fuziunii internaționale dintre Holcim și Lafarge. În prezent CRH deține două fabrici de ciment în România și 40 de platforme industriale, unde lucrează 900 de oameni.

Comenteaza