Adjunctul Băncii Transilvania și-a vândut 50.000 de acțiuni

Adjunctul Băncii Transilvania și-a vândut 50.000 de acțiuni

George-Răzvan Călinescu, director-general adjunct financiar la Banca Transilvania (BT) Cluj, a vândut un pachet de 50.000 de acţiuni, pentru 100.000 de lei, conform unei informări transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Înstrăinarea pachetului a avut loc printr-o singură tranzacţie derulată în piaţa principală a BVB, la preţul unitar de 2,04 lei. O acțiune BT avea miercuri la bursă un preț în jur de 1,71 lei, în creștere, după o scădere accentuată pe parcursul acestui început de an. 

BT a raportat, pentru primele nouă luni din anul anterior, un profit net de 979 milioane de lei, în creştere cu mai mult de 25% faţă de profitul net înregistrat în perioada similară din 2017, în timp ce activele totale ale băncii au urcat cu 9%, până la 64,6 miliarde de lei.

Capitalizarea bursieră a celei mai tranzacționate bănci din România a scăzut cu un sfert, de la 11,28 la 8,26 de miliarde de lei de la anunțurile celei de-a doua "revoluții fiscale", făcute de reprezentanții guvernului. Conducerea băncii clujene se plânge că nu a fost consultată în privința acestor modificări.

Pierderea procentuală totală înregistrată de banca din Cluj de la anunțul din decembrie al ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici era de 25%. Declinul este alimentat de doza ridicată de necunoscut cu privire la modalitatea de taxare a activelor bancare în contextul în care la aproape o lună de la anunţul ordonanţei nr. 114 guvernul încă nu a clarificat dacă aceste active se taxează trimestrial sau anual. 

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii ROBOR. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici nu este explicată în Monitorul Oficial: trimestrială sau anuală.

Grupul BT înglobează în prezent Banca Transilvania, Volksbank România, Bancpost, Viktoriabank și mai multe instituții financiare nebancare înghițite de-a lungul vremii de banca din Cluj. Principalii concurenți ai băncii clujene pe piața din România sunt Banca Comercială Română și Banca Română pentru Dezvoltare. 

Comenteaza