Administratorul judiciar: Clujana poate ieși din insolvență în trei luni

Administratorul judiciar: Clujana poate ieși din insolvență în trei luni

Planul de reorganizare a societății Clujana a fost aprobat luni de către adunarea generală a creditorilor, la 11 luni de la preluarea în portofoliu de către compania de insolvență CITR Group.

Principalele direcții strategice prevăd continuarea măsurilor adoptate în perioada de observație: deschiderea unui magazin în centrul Clujului, începerea primelor campanii de marketing, relansarea brandului în mediul digital (lansarea website-ului Clujana, online shop, relansarea comunicării în social media).

Ulterior acestor acțiuni, Clujana a înregistrat în lunile octombrie - noiembrie 2018 o dublare a vânzărilor în magazine și o triplare a vânzărilor în rețeaua de distribuție din țară. 

„Încă de la deschiderea procedurii, obiectivul nostru a fost de a restructura operațional compania și de a-i oferi șansa reală a unui nou început. Am transformat problemele Clujana în provocări, iar setul de măsuri inițiate în perioada de observație au avut un efect imediat –  ritmul de creștere al vânzărilor ne-a depășit așteptările, iar cele două magazine au început să genereze profit operațional. Nu ne oprim aici, tocmai de aceea măsurile strategice propuse de CITR se extind și după închiderea procedurii de reorganizare. Prin planul de reorganizare depus am sintetizat o serie de acțiuni menite să conducă Clujana într-o zonă de break-even, iar ulterior profit operațional. Estimăm că la trei luni de la confirmarea planului, compania va ieși din insolvență” a subliniat Mariana Boiciuc, Partner al CITR Cluj.

Strategia de reorganizare a Clujana prevede continuarea măsurilor începute în perioada de observație și deschiderea a opt noi magazine de încălțăminte în București și în alte centre urbane – cele mai mari reședințe de județ – din România.

Următorul pas în procedură este confirmarea planului de reorganizare de către judecătorul-sindic, la sfârșitul lunii ianuarie. Conform legii, după ieșirea din procedura insovenței, conducerea companiei va fi preluată de către Consiliul de Administrație al Clujana, condus de către directorul general al societății.

Clujana a fost creată în 1911, odată cu înființarea tăbăcăriei și a fabricii de pielărie, care a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei. În anii ’80-’90, Clujana era cea mai mare fabrică din industria tăbăcăriei din țară, cu produse atât pentru piața internă, cât și pentru export.

CITR, liderul pieței de insolvență din România, a distribuit creditorilor 400 de milioane de euro în ultimii cinci ani. Societatea a fost fondată cu obiectivul însănătoșirii companiilor în dificultate și a reintegrării lor în circuitul economic, prin mecanisme inovatoare de reorganizare. CITR are 150 de specialiști și este parte a primului grup de firme din România specializat în remedii pentru companiile aflate în impas economic.

Fabrica se mută în Tetarom I

Consiliul Judeţean (CJ) a cumpărat clădirile Clujana cu 4,8 milioane de euro, fabrica de încălțăminte urmând să-şi mute activitatea într-o hală din parcul industrial Tetarom I, din primăvară. În imobilele de Piaţa 1 Mai vor fi relocate birouri şi spaţii de arhivare ale unor instituţii.

Nouă imobile, terenuri și construcții (birouri, spații comerciale, curți și hale de producție), au trecut în proprietatea județului. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 mp, vor fi predate către CJ în maximum 90 de zile.

CJ vrea să mute liniile de producție și celelalte active în una din halele nou construite în Tetarom. Imobilele edificate prin intermediul proiectului cu finanțare europeană de extindere a parcului industrial sunt finalizate și vor fi recepționate în perioada următoare.

Comenteaza