Aeroportul din Cluj va primi 9 milioane de lei ajutor de la stat. Cât a cerut inițial

Aeroportul din Cluj va primi 9 milioane de lei ajutor de la stat. Cât a cerut inițial

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” va primit de la Ministerul Transporturilor doar jumătate din cât a cerut inițial.

Aeroporturile din Cluj, Iași, Sibiu, Suceava, Craiova și Bacău și Timișoara vor primi de la stat un ajutor de 51.544 milioane de lei. Clujul va beneficia de nouă milioane de lei, după ce inițial a cerut 18,225 milioane de lei, conform Proiectului de Ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării pentru acordarea ajutorului de stat.

Industria de transport aerian reprezintă unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Traficul aerian a înregistrat o scădere semnificativă în anul 2020 comparativ cu anul 2019, în timp ce, pentru anul 2021, scenariile optimiste de evoluție a traficului aerian în România, elaborate de EUROCONTROL, prevăd un nivel al traficului reprezentând 44 – 51% din traficul din anul 2019, urmând ca nivelul traficului din anul 2019 să fie atins abia în anul 2024, conform documentului citat.

Scăderea traficului aerian, cumulată cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor aeroporturilor din România, care au înregistrat în anul 2019 un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, punând în pericol menținerea acestora în stare operațională pe termen scurt, în lipsa unor măsuri de ajutor de stat.

Asociația Aeroporturilor din România, condusă de directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a înaintat Guvernului României solicitarea de acordare a unui sprijin financiar în cuantum de 61,715 milioane de lei, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Cluj. Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara care în prezent se confruntă cu dificultăți majore cauzate de nivelul scăzut al traficului și implicit al veniturilor în perioada iulie 2020 – decembrie 2021.

Ulterior, Aeroportul Internațional „Avram Iancu" Cluj a revenit cu solicitarea de diminuare a sumei inițial solicitate de la bugetul de stat (18,225 milioane de lei) și a acceptat un ajutor de stat de 9 milioane de lei.

La aeroporturile din Cluj, Iași, Sibiu, Suceava, Craiova și Bacău, administatori sunt Consiliile Județene, iar pentru cel din Timișoara, acționar majoritar este statul, cu 80%.

Cerera de ajutor de stat a fost înregistrată și validată de Comisia Europeană pe 25 noiembrie. Obligația a fost înscrisă în Tratatul de funcţionare al UE, precizează Ministerul Transporturilor.

Comenteaza