Afacerea anului la Cluj: EnergoBit, la vânzare

Afacerea anului la Cluj: EnergoBit, la vânzare
Grupul de companii cu afaceri de 120 de milioane de euro are pe rol o ofertă de la un investitor important şi va fi vândut în curând, a declarat vicepreşedintele Ştefan Gadola.

Unul dintre cele mai mari grupuri de firme clujene, EnergoBit, va fi vândut în curând, a mărturisit vicepreşedintele Ştefan Gadola. Acesta a semnat un contract de confidenţialitate cu potenţialul cumpărător. EnergoBit înglobează 16 companii şi este sponsor al clubului CFR Cluj, alături de omul de afaceri Arpad Paszkany. Peter Pal, Ştefan Gadola şi Ioan Socea deţin câte o treime din grup, fiind cotaţi în Topul Forbes cu averi de 30-35 de milioane de euro.

"Am primit oferte de vânzare. Vom vinde cândva, curând. Am semnat un contract de confidenţialitate. Cu oricine vine, ca să dăm aceste date, semnăm un asemenea contract", a explicat oficialul EnergoBit, la un seminar organizat de revista Forbes. Prima ofertă a venit acum patru ani, când asociaţii au fost pe punctul de a vinde compania chiar înainte de debutul crizei economice. "În 2008 am avut prima ofertă serioasă, de a se participa cu o cotă în firmă. Eram la o zi de semnarea contractului. A venit criza - ei ştiau mai bine - ne-au pus o clauză pe care n-am putut-o accepta şi am refuzat. Ani de zile ne-am dat seama că nu e oportunitate bună să vinzi, dar lucrurile s-au schimbat. Pe piaţă sunt bani, în criză sunt oameni care au pierdut, sunt şi tragedii, dar sunt alţii care au bani mulţi, iar astăzi nu ştiu ce să facă cu ei: fonduri de investiţii sau fonduri de pensii, sunt o mulţime", a spus Gadola.

Fabrica de transformatoare electrice în ulei a EnergoBit din parcul industrial Tetarom I va fi deschisă în toamnă, după investiţii de 2,6 milioane de euro. "Urmează să achiziţionăm linia de producţie, după ce am aşteptat fonduri europene. Am stat un an degeaba, am primit rezultatele acum o lună şi jumătate şi ne-am clasat sub linia de finanţare. Dacă nu aşteptam, eram deja în piaţă şi vindeam", a precizat Gadola. Proiectul urmărea cofinanţarea pentru întregul cost al noii fabrici (1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană), la care se adăuga finanţarea din partea beneficiarului. "Până la urmă, am reuşit fără finanţare. Ne vom achiziţiona toată linia de producţie şi vom începe producţia în august-septembrie", a adăugat vicepreşedintele EnergoBit. Unitatea, prima fabrică de transformatoare în ulei de medie tensiune din România, a costat 1,6 milioane de euro, la care se va adăuga costul liniei de producţie. Transformatoare de mare tensiune se produc acum la Refrabraz Sibiu şi la Electroputere Craiova.

Clienţii vor fi companiile de utilităţi (E.ON Gaz, CEZ, Electrica) şi din industria energiei. "Orice firmă are în curte un transformator. În ţară sunt zeci de mii de bucăţi, au durata de viaţă de 20 de ani, dar ies din funcţiune pe rând. Piaţa din România e destul de bună, ne vom axa pe aceasta deocamdată", a explicat oficialul EnergoBit. În fabrica de la Cluj vor lucra 40 de salariaţi, în special electricieni. Acesta s-a plâns de calitatea potenţialilor angajaţi. "Nu există şcoală de electricieni, ospătari, croitori; toate acestea au dispărut. Noi trebuie să ne creştem oamenii", a menţionat Gadola. "În 2016 vrem să ajungem la o dublare a profitului EBIDTA (înainte de taxe - n. red.)", a adăugat acesta. Conducerea EnergoBit estimează o creştere a profitului de 18-20% din cifra de afaceri pentru acest an, iar în 2013 ponderea acestuia va fi de 16-18%. Grupul clujean a avut anul trecut afaceri de 120 de milioane de euro. Cele mai importante lucrări sunt cele 240 de turbine montate în parcul eolian Fântânele-Cogealac, două unităţi de producţie la Jibou şi Cluj, sisteme de iluminare pentru cele două mari stadioane ale Clujului şi iluminatul public cu leduri în comuna Mociu. Grupul concentrează 16 companii, cu 850 de salariaţi la Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa şi Bacău.

 

 

Etichete
Comenteaza