Afacerile cu flori, în "plină floare". Peste 20 de milioane de euro, pe buchetele de 8 Martie

Afacerile cu flori, în "plină floare". Peste 20 de milioane de euro, pe buchetele de 8 Martie

Florile oferite femeilor, de 8 Martie, îi vor costa pe români, peste 20 de milioane de euro, în acest an, arată un studiu realizat de o companie de profil.

Peste 10 milioane de românce sărbătoresc ,,Ziua Femeii'', astfel că, afacerile cu flori înregistrează, în aceste zile, cele mai ridicate vânzări. 

Un calcul simplu arată că florile oferite doamnelor și domnișoarelor de 8 Martie costă peste 20 milioane de euro, dacă se ia în calcul că măcar o treime dintre acestea primesc un buchet care costă, în medie, 30 de lei.

Potrivit unui studiu, cele mai căutate flori, de 8 Martie, sunt ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele, însă cele mai apreciate flori de către români rămân trandafirii. Cert este că, pentru firmele din domeniu, vânzările de 8 Martie reprezintă o mare parte din cifra de afaceri la nivelul întregului an.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță Frames, afacerile din comerțul cu ridicata al florilor au depășit, în 2017, nivelul de 336 de milioane de lei. Și profitul companiilor din domeniu a crescut semnificativ, la 26,1 milioane de lei în 2017, fiind cu aproape 10 milioane mai mare decât în 2016. ,,Pe fondul consolidării puterii de cumpărare și extinderii ofertei de servicii, piața florilor din România a continuat să crească în 2018, datele preliminare indicând un avans între 15-20% față de anul precedent. Iar 2019 a pornit sub auspicii, de asemenea, foarte favorabile, business-ul din acest sector urmând să treacă, cel mai probabil, de nivelul de 350 milioane de lei'', estimează analiștii Frames.

În sectorul comerțului cu ridicata al florilor erau înregistrate, în 2017, 523 de companii. ,,Numărul firmelor, în prezent, este aproape dublu față de cel înregistrat în 2010, semn al interesului investitorilor pentru acest sector. De exemplu, dacă în 2010 activau 298 de firme, în 2016 se ajunsese la 498 de companii'', spun analiștii.

Statistica arată că cele mai multe companii activează în București și Ilfov (263), urmate de județele Cluj (52), Iași (49), Argeș (43), Brașov (42), Mureș și Timiș (33) și Sibiu cu 30 de firme specializate în comerțul cu ridicata al florilor și plantelor. În sectorul afacerilor cu flori activează peste 1200 de angajați.

Comenteaza