Afacerile de miliarde de euro ale austriecilor în România în domenii cheie: Petrol, gaz, lemn, drumuri, bănci, asigurări, auto

Afacerile de miliarde de euro ale austriecilor în România în domenii cheie: Petrol, gaz, lemn, drumuri, bănci, asigurări, auto

Rezultatul votului de joi din Consiliul JAI, ține România departe de Spațiul Schengen, Austria fiind cea care şi-a exercitat dreptul de veto. Austriecii însă au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate care au profituri de miliarde de euro. 

În topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România se află, pe lângă bine cunoscuta OMV Petrom (care se pare că ar face lobby pe lângă autorități pentru modificarea Legii offshore), și companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi (Porr și Strabag), din industria bancară și de asigurări (subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări), industria auto (Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW), dar și industria farma (Farmexim și Help Net), potrivit termene.ro, se arată într-o analizp adevarul.ro

De departe, cele mai importante sunt însă companiile din energie: OMV Petrom cu un profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021 (la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei), MET România Energy cu un profit net de aproape 97 de milioane de lei și Linde Gaz România, din Timiș, cu un profit net de 236,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar trei ori mai mare: 767,4 milioane de lei.

Și controversata companie Holzindustrie Schweighofer SRL, care se numește acum HS Timber Productions SRL, se află pe locul trei în topul afacerilor austriece din România, cu un profit net de 624,6 milioane de lei în 2021, la o cifră de afaceri de puțin peste 3,1 miliarde de lei. Timber deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Sebeș, o unitate de producție a grinzilor lamelare la Rădăuți, o fabrică de panel la Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret.

În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României. Ulterior, firma a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului. În 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la sediul societății, într-un dosar privind defrișări ilegale.

De remarcat că în septembrie 2018, directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, publicațiile externe și competitorii companiei acuzând că societatea este controlată de Moscova.

Comenteaza