Afacerile din comerţul auto au urcat cu 7,8% la semestru, iar serviciile pentru populaţie cu 4,1%

Afacerile din comerţul auto au urcat cu 7,8% la semestru, iar serviciile pentru populaţie cu 4,1%
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primul semestru cu 7,8% ca serie brută faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 8,4% ca serie ajustată, iar volumul afacerilor pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat cu 4,1%, serie brută.

Afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au avansat cu 7,8%, ca serie brută, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (16,7%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (7,9%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (7,9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-2,9%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-a apreciat cu 4,1%, ca serie brută, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (13,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (12,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (6%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (0,9%).

Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-2,9%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, serviciile prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 3,9%.

În iunie, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut cu 4,1% faţă de mai, ca serie brută, susţinute de comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,2%), comerţul cu autovehicule (3,8%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (2,7%) şi de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (1,7%).

În funcţie de seria ajustată, afacerile au consemnat o scădere cu 3,9% faţă de luna precedentă. Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut un avans de 6,2%, serie brută, ca urmare a creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (20,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (9,1%) şi la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (4,8%).

Activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au avut scăderi de 4,6%, iar serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare de 1,5%.

Comparativ cu iunie anul trecut, afacerile pentru comerţul auto s-au apreciat cu 9,9%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, impulsionate de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (21,4%), comerţul cu autovehicule (14,2%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (14,2%) şi de comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (2,6%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a avut afaceri în urcare cu 4,9%, serie brută, provenită în principal de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (13,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (12,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (4,4%), hoteluri şi restaurante (2,7%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (1,9%). Ca serie ajustată, afacerile s-au majorat cu 5,1% faţă de iunie 2014.

Comenteaza