Aflux scăzut al absolvenţilor de liceu din Cluj la depunerea dosarelor pentru şomaj

Aflux scăzut al absolvenţilor de liceu din Cluj la depunerea dosarelor pentru şomaj
Potrivit datelor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, până la data de 25 iulie 2017, la nivelul judeţului au fost înregistrate doar 128 de cereri în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj, din partea absolvenţilor.

Absolvenţii trebuie să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forței de muncă, potrivit prevederilor legii, în termen de 60 de zile de la absolvire. Proaspeţii absolvenţi interesaţi să obţină indemnizaţia de şomaj în valoare de 250 de lei, care se acordă timp de 6 luni, se înregistrează la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în prima etapă, prealabilă şi obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, ca persoane în căutarea unui loc de muncă, prin depunerea documentelor la AJOFM. Conform legii nr. 76/2002, ajutorul de șomaj se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Cluj, Mircea Bărăian, în perioada 1 iunie - 25 iulie 2017, la nivelul judeţului, şi-au depus actele doar 128 de absolvenţi de învăţământ, dintre care 25 din Cluj - Napoca.

În perioada menţionată s-au putut înregistra absolvenţii de învăţământ special, absolvenţii de liceu fără examenul de bacalaureat, dar şi absolvenţii de învăţământ superior fără licenţă.

Indemnizaţia de şomaj încetează imediat ce solicitantul se angajează ori decide să continue studiile.

De asemenea, la angajare, absolvenţii înregistraţi la AJOFM pot beneficia de o primă de încadrare de 500 de lei în momentul în care încheie un contract de muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă nedeterminată.

Absolvenţii cu bacalaureat îşi pot depune dosarelela AJOFM începând cu 1 august, iar absolvenţii care au corigenţe, se pot înregistra după susţinerea examenelor.

AJOFM înregistrează şi dosarele absolvenţilor de învăţământ superior cu sau fără licenţă.

Absolvenţii de medicină care îşi vor susţine examenul de licenţă în sesiunea din toamnă îşi pot depune, ulterior, dosarele ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

 

Comenteaza