Agenţia Fitch: Expunerea Băncii Transilvania pe creditele în franci a fost minoră

Agenţia Fitch: Expunerea Băncii Transilvania pe creditele în franci a fost minoră
Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung (IDR) al Băncii Transilvania (BT) la „BB”, cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingului său de viabilitate (VR) la „bb”.


Conform Fitch, ratingul de viabilitate al BT reflectă profitabilitatea puternică şi stabilă, care generează capital intern, rezervele consistente de capital, o structură foarte bună a depozitelor şi lichiditatea solidă. De asemenea, acest rating înseamnă o îmbunătățire continuă a calității activelor.
 
Capacitatea BT de a genera venituri a crescut ca urmare a achiziționării Volksbank România (VBR), integrarea fiind terminată anul trecut, relevă Fitch. Din analiză reiese că expunerea BT pe creditele în franci elvețieni preluate de la clienţii VBR în urma campaniei de conversie, derulată cu succes, a fost minoră, reprezentând 3% din creditele la finalul semestrului I.
 
Acțiunile de rating pentru BT sunt următoarele: IDR pe termen lung în valută „BB - perspectivă stabilă”; IDR pe termen scurt „B”; rating de viabilitate „bb”; rating de sprijin „5”; plafonul ratingului de sprijin „fără plafon”. BT are 7.300 de angajaţi, 550 de sedii şi 2,2 milioane de clienţi. Principalii săi acţionari internaţionali sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi IFC – Banca Mondială. 
 
Fitch a confirmat ratingurile pe termen lung ale BRD la „BBB plus”, iar ale BCR şi UniCredit Bank la „BBB”. Perspectivele atribuite BCR, BRD şi BT sunt stabile, în timp ce perspectiva UniCredit este negativă. Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al BCR de la „bb minus” la „bb” şi a confirmat ratingul de viabilitate al UniCredit la „bb minus”. 
 
Revizuirea în creştere a calificativului BCR reflectă îmbunătăţirea calităţii activelor, în urma progreselor înregistrate în rezolvarea problemei creditelor neperformante, precum şi capitalizarea solidă. Calitatea activelor băncilor româneşti rămâne slabă, dar s-a îmbunătăţit în urma vânzării creditelor neperformante.

Fitch Ratings este una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, alături de Moody's şi Standard & Poor's. Compania are două sedii, unul la New York şi celălalt la Londra şi a fost înfiinţată în anul 1913 în New York.

Comenteaza