Agricultorii noștri cer finanțare pentru proiecte de 1,5 miliarde de euro

Agricultorii noștri cer finanțare pentru proiecte de 1,5 miliarde de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit în perioada 2015-2018 solicitări de finanțare pentru investiții în exploatațiile agricole de 1,53 miliarde de euro, depuse de către 3.625 de fermieri.

Dintre acestea, AFIR a selectat pentru finanțare 1.617 proiecte de investiții, de 739 de milioane de euro, și a semnat până acum 1.454 contracte de finanțare, de 556 de milioane.  Finanțarea proiectelor de investiții în exploatații agricole este asigurată de AFIR prin submăsura 4.1 (investiții în exploatațiile agricole) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR).

Alocarea financiară, disponibilă fermierilor prin această linie de finanțare pentru întreaga perioada de programare, este de 790 de milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zonă montană și ferme de familie.

„Sprijinul financiar nerambursabil pe care îl acordăm beneficiarilor noștri a dus la înființarea și modernizarea până în prezent a 1.040 exploatații agricole vegetale, 89 de ferme de creștere a bovinelor de lapte, 55 de ferme pentru bovine de carne, a 86 de ferme mixte, 50 de ferme horticole, 34 de ferme de păsări, 24 de ferme de porcine.

Până acum prin submăsura 4.1 AFIR a decontat plăți de 295 milioane de euro. Investițiile de acest tip sunt deoasebit de importante pentru a aduce sectorul agricol la nivelul de competitivitate pe care îl presupune apartenența la piața comună europeană, iar indicatorii de realizare sunt un argument clar privind progresul înregistrat de România” a declarat Daniel Crunțeanu, director adjunct al AFIR.

Prin proiectele finanțate, fermierii realizează construcții destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații și racordarea exploatației la utilități, modernizează și dotează ferma cu maşini, utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv. Finanțarea proiectelor asigură construirea, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat.

Comenteaza