Breaking news Prima decizie a Alianței Vestului: abonamentul de parcare în Cluj, valabil la Timișoara, Oradea și Arad!

Prima decizie a Alianței Vestului: abonamentul de parcare în Cluj, valabil la Timișoara, Oradea și Arad!
Timișoara este gata să ofere locuri de parcare clujenilor posesori de abonamente | Foto: DeBanat

Primele măsuri luate pentru Alianța Vestului, formată recentă de cei patru primari din Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca și Arad: gratuitate pentru parcarea și transportul public pentru cei care vin din celelalte orașe ale asocierii.

La ședința de consiliu local care va avea loc joi, consilierii vor trebui să decidă dacă sunt de acord cu propunerile Primăriei Timișoara: una pentru parcare și alta pentru transport public, conform portalului Tion.ro. Administrația Robu vrea ca orădenii, arădenii și clujenii cu abonament general de transport public în orașele lor să circule gratuit și la Timișoara. 

„Ca urmare a constituirii alianței între orașele Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca – Alianța Vestului, se consideră oportună inserarea unei prevederi în HCL nr. 151/2018, prin care abonamentele generale pe mijloacele de transport în comun din celelalte orașe semnatare, Cluj-Napoca, Oradea și Arad, să fie valabile pe raza municipiului Timișoara. Prevederea se aplică în condițiile în care municipiul Oradea, municipiul Arad și municipiul Cluj-Napoca adoptă hotărâri de consiliu prin care abonamentul general de pe raza municipiului Timișoara să fie recunoscut în aceste orașe”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primarul Nicolae Robu și șeful Direcției Edilitare din primărie, Culiță Chiș, susțin că această completare va întări relațiile de prietenie și încredere existente între cele patru orașe și în scopul încurajării creșterii vizitatorilor între cele patru orașe și adâncirii relațiilor între cetățenii orașelor menționate.

Reprezentanții primăriei vor ca orădenii, clujenii și arădenii să aibă și parcare gratuită în Timișoara, însă nu în zona zero. Aleșii trebuie să decidă dacă abonamentul general de pe raza municipiilor Oradea, Arad și Cluj-Napoca este valabil pentru parcarea pe raza municipiului Timișoara, cu excepția zonei 0 (verde).

Prevederea se va aplica în aceleași condiții ca și la transportul public: în cazul în care celelalte orașe adoptă hotărâri de consiliu local prin care abonamentul general de pe raza Timișoarei să fie recunoscut în Oradea, Arad și Cluj-Napoca.

Introducerea noii modalități de plată vine deodată cu acordarea de gratuitate pentru cei ce au abonamente generale de parcare în orașele din AVE. Consilierii locali au stabilit tarifele de parcare pentru anul viitor în Timișoara și vor decide joi dacă acordă gratuitate la parcare și transport public pentru AVE.

Primarii din Timișoara (Nicolae Robu), Oradea (Ilie Bolojan), Cluj-Napoca (Emil Boc) și Arad (Gheorghe Falcă) au semnat documentul de înființare a AVE, creată cu scopul de a dezvolta proiecte majore comune.

Comenteaza