Alianța Vestului, replicată în Est: metrou, autostrăzi, aeroport și centură

Alianța Vestului, replicată în Est: metrou, autostrăzi, aeroport și centură
Reprezentanții celor două organizații vor metrou de suprafață între Galați și Brăila

Organizații din două județe ale țării, Brăila și Galați, propun un model de dezvoltare similar celui inițiat de primarii din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad.

Pact pentru Galați și Brăila Nouă sunt cele două platforme politice locale care vor să facă acest lucru. "Imaginați-vă că Brăila și Galați s-ar asocia și ar face al doilea pol de dezvoltare după București”, a menționat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, membru al AVE.

Proiecte propuse în zona Brăila – Galați

* Aeroport
* Autostradă Brăila - Drajna (E584)
* Autostradă Brăila - Tulcea (E87)
* Centura ocolitoare în regim de autostradă a regiunii metropolitane Giurgiulești - Galați - Brăila (E584 - E87)
* Metrou de suprafață Vânători - Galați - Brăila - Lacu Sărat
* Parc industrial, logistic și expozițional al Regiunii Metropolitane
* Centru multimodal pentru containere - Dunăre - Cale Ferată - Auto - Aer

“Pentru a fi clar - cele de mai sus nu vor fi făcute vreodată de către București pentru că actualii politicieni nu au nici un interes. Nici de actuala administrație publică sau componență a consiliului Local sau județean.

Doar o administrație publică locală nouă are capacitatea de a implementa rapid aceste proiecte, care sunt amânate de actualii politicieni de 30 de ani. Dacă și tu vrei să aducem înapoi cheful de a locui aici, apasă pe acest buton și susține Pact pentru Galați!”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții organizației.

Primarii celor patru mari orașe din Transilvania și Banat, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, au creat în octombrie o alianță care își propune să le conecteze prin autostrăzi și linii ferate de mare viteză. Pentru proiecte edilii vor să obțină finanțare direct de la Bruxelles. La alianță vor să adere și primarii Sibiului, Astrid Fodor, și Iașiului, Mihai Chirica, ultimul propunând programul est-vest Trans-Carpatica.

După două luni, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a anunțat că mai multe localităţi şi consilii judeţene din Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa vor lansa în ianuarie alianța Provincia Transilvania de Nord, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei. Printre proiectele asumate se numără drumurile rapide Baia Mare - Satu Mare și Baia Mare – Zalău, podul rutier România – Ucraina, șosele spre Baia Sprie și Sighet, infrastructură feroviară modernă Maramureș - Bistrița-Năsăud.  

Pe de altă parte, Ioan Bele, expert european în inovare urbană, a acuzat că tema promovată de AVE este asemănătoare cu proiectul de dezvoltare urbană pe care l-a depus în august 2018 la primăria clujeană Clusterul Metal Manufacturing Transilvania (CMMT), al cărui președinte este.

"De la crearea CMMT, am constatat că primăriile ar putea să ajute mai mult dezvoltarea firmelor, creînd infrastructura edilitară necesară, utilitățile, drumurile. Legătura între firme și primării ar putea duce la o dezvoltare foarte bună a localităților. Am folosit atunci noțiunea de înființare a unei rețele urbane pentru județul Alba și împrejurimi. De aici plecând am căutat să dezvolt conceptul pentru întreaga Transilvania, Banat și Moldova".
Comenteaza