Alimente mai scumpe cu 10% pe mesele clujenilor

Alimente mai scumpe cu 10% pe mesele clujenilor
Produsele alimentare au preţuri mult mai mari decât în 2010, urmate de cele nealimentare (<7,7%) şi servicii (<4,7%), conform Direcţiei de Statistică.

Alimentele s-au scumpit la Cluj cu aproape 10% în decurs de un an, potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS). Printre legumele cu cea mai mare creştere de preţ, de la o lună la alta, sunt menţionate ceapa şi merele. Producătorii susţin că ei vând la aceleaşi preţuri în piaţă şi îi acuză pe comercianţi că le umflă nejustificat.

Raportul DRS relevă că, în comparaţie cu luna iunie a anului trecut, în iunie 2011 majorarea preţurilor în judeţul Cluj a fost de 7,93%: s-au înregistrat creşteri de 9,81% la mărfurile alimentare, de 7,74% la cele nealimentare şi de 4,76% la servicii. "Preţurile medii determinate în luna aprilie 2011 la principalele produse agroalimentare vândute pe piaţa municipiului Cluj-Napoca au fost următoarele: la cartofi - 2,75 lei/kg, la fel ca şi în luna martie 2011, la fasole uscată - 7,50 lei/kg (stabil), la ceapă uscată - 3,38 lei/kg (+22,73%), la spanac - 3,63 lei/kg (-22,87%), la morcovi - 3,38 lei/kg (+12,50%), la mere - 3,40 lei/kg (+16,24%), la lapte dulce - 3,00 lei/litru (stabil) la brânză din lapte de oaie - 19,75 lei/kg (+3,95%), la ouă - 0,59 lei/buc (-2,08%), la miere de albine - 25,75 lei/kg (-0,96%)", arată raportul. "Preţurile principalelor alimente şi legume sunt luate din pieţele agroalimentare din oraşele Cluj-Napoca, Turda şi Huedin", spune Codrea Pop, şeful DRS Cluj. El a negat că preţul mediu ar lua în calcul şi costul legumelor şi al fructelor vândute în marile magazine.

Nimic mai neadevărat decât scumpirile la legume, acuză producătorii clujeni care le comercializează în pieţele din Cluj-Napoca. Toţi comercianţii care vindeau ieri în hala agroalimentară Hermes din cartierul Gheorgheni declarau că preţurile pe care le practică sunt neschimbate în ultimul an, în special la legumele înregistrate cu scumpiri substanţiale de către DRS. Ilona Jasko (53 de ani) cultivă cu legume o parcelă de pământ în satul Gheorgheni: ceapă, cartofi, păstăi, castraveţi, morcovi. Ea vindea ceapa uscată cu 2,5 lei/kg, iar legătura de morcovi, cu 2 lei. Un kilogram ar însemna astfel în jur de 3 lei. "Nu am scumpit deloc morcovii; e acelaşi preţ de mai mulţi ani", spune Jasko.

Zsuzsanna Kilin (66 de ani) vinde în Piaţa Hermes de peste 30 de ani şi cultivă un teren de 58 de ari în Colonia Sopor. "Nu s-au scumpit legumele de o grămadă de ani, preţurile sunt tot la fel", spune Kilin. Deszo Szabo cultivă de 10 ani 30 de hectare de teren în comuna Moldoveneşti, în special cu cereale, dar şi cu legume, şi spune că "nici poveste" ca preţul cepei să fi ajuns la valorile DRS. "Toamna trecută eu am vândut ceapa cu 80 bani/kg, la piaţa de gros de la Dezmir. În piaţă, la mese, se vinde cu 2 lei sau cu 2,5 lei, dar la 3 lei kilogramul nu am văzut nicăieri. Poate preţul ăsta o fi la supermarketuri", susţine Szabo.

Clujul se situează aproape de preţurile maxime din România la fasole, lapte, porumb, orz, dar stă bine la carnea de vită, pasăre sau porc, unde preţul mediu ajunge chiar sub 50% faţă de cele mai mari atinse în ţara noastră, conform statisticilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La începutul lunii iunie fasolea avea cele mai mari cotaţii la Cluj (10 lei), Alba, Arad, Satu Mare (8 lei). Judeţul Cluj stătea bine la carnea în carcasă: faţă de o maximă naţională la carnea de porc de 17-18 lei/kg, preţul înregistrat aici era de 9,8 lei, dar se apropia de preţurile maxime la telemea (13-22 lei kg, faţă de maxime de 22-25 lei) şi lapte (2,5-3,5 lei/l, comparativ cu preţurile maximale de 4,5 lei/l).

Fructele urcă, legumele scad

Scumpirile cele mai substanţiale în iunie faţă de mai s-au înregistrat în Cluj la următoarele bunuri şi servicii: fructe proaspete (<2,19%), transport aerian (<2,02%), telefon (<2,01%), conform statisticilor DRS. Creşteri mai reduse erau la autoturisme şi piese de schimb (<0,75%), ouă (<0,50%), îngrijire medicală (<0,45%), cacao şi cafea (<0,44%), transport interurban (<0,37%), cazare la hoteluri (<0,22%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (<0,22). Cele mai mari scăderi au fost la legume, conserve de legume (-11,08%), citrice (-2,32%).

 

 

Comenteaza