Alin Burcea: “Măsurile fiscale sunt ca o avalanșă pentru mediul de afaceri”

Alin Burcea: “Măsurile fiscale sunt ca o avalanșă pentru mediul de afaceri”
Măsurile fiscale luate în acest an, multe dintre ele fără consultarea mediului de afaceri, sunt factori de presiune și frustrare pentru mediul de afaceri, avertizează Alin Burcea, directorul agenției de turism Paralela 45.

Ultima propunere legislativă, referitoare la pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani pentru nereţinerea, neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor și contribuțiilor în 30 de zile de la scadență este încă o dovadă de lipsă de respect față de cei care creează locuri de muncă și contribuie la creșterea economică, susținând bugetul de stat cu milioane de euro anual, afirmă omul de afaceri. 

“Suntem considerați infractori. În loc să apară măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, permanent se pune o presiune pe business-uri. E anormal să propui închisoare pentru patronul care a întârziat plata a câțiva lei. Actul normativ nu prevede aplicarea pedepselor proporțional cu gravitatea infracțiunii. Statul ori nu știe, ori se preface că nu știe cum funcționează o afacere. 

Noile măsuri fiscale sunt ca o avalanșă pentru mediul de afaceri, ne bulversează și ne afectează. Așteptările antreprenorilor de la autorități sunt cu totul altele. E nevoie de măsuri pentru stimularea creșterii afacerilor, reducerea poverii fiscale cu salariile, rezolvarea crizei de personal. În turism și industria hotelieră lipsa personalului calificat a devenit acută. 

Industria hotelieră are nevoie de bucătari, ospătari, recepționeri, nu mai avem școli de meserii și nu înființăm unele. Angajații școliți la locul de muncă sunt greu de păstrat când în străinătate câștigă mult mai bine. În agenții, ca să ne păstrăm angajații, derulăm programe pentru fidelizarea lor, cu costuri importante an de an”, declară Burcea. Agenția estimează că va încheia anul cu afaceri în creștere cu 22%, la 50 de milioane de euro.

Comenteaza