„În Cluj așa e regula. Mâncare sub medie la calitate, dar prețuri de Monaco” / „24 de lei pe un ardei murat”. Clujenii, șocați de scumpirile din restaurante

„În Cluj așa e regula. Mâncare sub medie la calitate, dar prețuri de Monaco” / „24 de lei pe un ardei murat”. Clujenii, șocați de scumpirile din restaurante
| Foto: Primăria Cluj-Napoca - Facebook

Costul vieții în Cluj se reflectă tot mai puternic și în experiențele de consum din restaurante.

Un clujean a povestit pe Reddit cum o ieșire obișnuită la restaurant s-a transformat într-o lecție despre cât de scump a devenit orașul.

„A venit frate-mio în vizită în Cluj și am zis să-l scot la o masă în oraș. Eu, stând în Bună Ziua și știind că centrul e blocat, ne-am dus la Casa Dacilor, pentru că subconștientul meu a accesat o amintire când un coleg de muncă a lăudat papanașii de acolo într-un mod în care o mamă și-ar lăuda copilul”.  Clientul se aștepta ca nota de plată să reflecte și calitatea, nu doar prețurile ridicate. „Servire destul de lentă – nu cea mai slabă pe care am avut-o vreodată, dar sub standardul de mediocru. Văd prețurile, piperate bine de tot, dar mă gândeam că și calitatea o să fie pe măsură, inclusiv platingul. Ow boy, I was so wrong. Papanașul a fost ceva ce puteam mânca la Auchan cu 11 lei, cu un gem wannabe artificial. Carnea de vită era decongelată forțat, o mestecam de mă dureau fălcile. Farfuriile arătau trist, sosuri tăiate. Morala? Data viitoare comand pizza de la Dino și nu mă mai frustrez”. 

„În Cluj așa e regula. Mâncare sub medie la calitate, dar prețuri de Monaco” / „24 de lei pe un ardei murat”. Clujenii, șocați de scumpirile din resta

Sursa foto: reddit.com

Postarea a declanșat valuri de reacții din partea clujenilor, mulți spunând că situația descrisă este deja „normalizată” în oraș. Ironia și indignarea s-au împletit în comentarii: „Cu 44 de lei îți fac salată de vinete să mănânci trei zile”, ironizează cineva.

Un alt comentator pune problema similar: „Și eu, de 34 de lei, îi fac două oale de papanași și gem proaspăt din orice fruct vrea”. 

Pentru alții, exagerarea prețurilor este evidentă atunci când o comparație simplă cu piața arată absurdul: „Cu 75 de lei am luat 25 kg de vinete – un sac. Am pus la congelat 10 pungi; una ne ajunge patru zile, mie și soției”. 

„Cu 44 de lei făceam patru camioane de vinete. Și în niciun univers nu ar trebui să coste 24 de lei niște ardei copți în oțet. Insane”. 

Unii clujeni consideră însă că piața dictează prețurile — și că problema este cererea, nu oferta.

„Râdem, glumim, dar sunt prețurile astea pentru că oamenii le plătesc. Poate nu ai tu bani, poate nu am eu, dar sunt destui încât localurile astea să funcționeze cu profit”. 

Alții au facut comparații cu prețurile din alte țări. 

„Nu pot înțelege de ce o apă plată e 24 de lei în Cluj, când în Italia, în orice stațiune, la orice restaurant, un litru e 2 euro”. 

„În Cluj așa e regula. Mâncare sub medie la calitate, dar prețuri de Monaco. Sincer, am mâncat mai ieftin în Monaco la restaurante mult peste ce a văzut România”. 

Pe de altă parte, sunt voci care observă că, din păcate, s-au obișnuit cu situația. 

„Sincer, nici nu pare așa mult (în afară de apă și vinete). Ne-am obișnuit cu prețurile astea stupide atât de mult încât le considerăm normale”. 

Unii utilizatori atrag atenția asupra problemelor din HoReCa.

„HoReCa trece printr-o perioadă de incertitudine și declin. Materia primă e scumpă, impozite mari, utilități și salarii — toate trebuie balansate din încasări tot mai mici”. 

„Totuși, astea nu sunt cele mai mari prețuri. În centru ai feluri duble ca preț, iar calitatea tot nu e garantată”. 

Comenteaza