Amenda de la Consiliul Concurenței lovește în profitul Uniqa

Amenda de la Consiliul Concurenței lovește în profitul Uniqa

Sancțiunea de 13 milioane de lei primită în final de an de asigurătorii de Uniqa a fost contestată de către aceștia, însă va avea efect negativ asupra bilanțului financiar pe 2018.  

Uniqa Asigurări a raportat în 2018 o creștere de 11% a vânzărilor de asigurări nonauto, comparativ cu anul anterior, înregistrând prime brute subscrise pe acest segment de 26,4 milioane de euro. Compania a informat că a încheiat anul cu profit tehnic net, situația profitului și a pierderilor fiind însă afectată de amenda aplicată de CCR.

“Uniqa a contestat decizia, însă a inclus întregul cost sub formă de provizioane în bilanțul pentru anul 2018”, a informat conducerea companiei. Cealaltă societate locală a grupului austriac, Uniqa Asigurări de Viață, a raportat o creștere de 37% a vânzărilor de asigurări de viață, comparativ cu anul anterior, înregistrând prime brute subscrise pe acest segment de 16,7 milioane de euro.

Cele două societăți au continuat implementarea strategiei de reducere a expunerii în zona asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Uniqa a fost afectată marginal de pierderile înregistrate pe acest segment în 2018 la nivelul pieței asigurărilor.

În 2018, Uniqa a crescut pe liniile profitabile de activitate, principalii contributori fiind asigurările nonauto și asigurările de viață. În total, cele două companii au încheiat anul cu prime brute subscrise situate de 92,7 milioane de euro, generate de creșterea portofoliului pe segmentele de asigurări profitabile, în timp ce segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto a înregistrat o scădere de 58%. 

“Deși am obținut un profit operațional solid, acesta nu se reflectă în rezultatele financiare ale companiei din cauza amenzii de 2,9 milioane de euro aplicată de către CCR la finalul anului trecut. Această decizie va fi contestată de către Uniqa Asigurări, iar avocații companiei vor face mai departe toate demersurile de clarificare necesare”, a declarat Franz Weiler, CEO al Uniqa Asigurări.

Uniqa Insurance Group are sediul central în Austria, 40 de companii în 18 țări și 22.000 de angajați, și oferă servicii de asigurări pentru 9,6 milioane de clienți. Uniqa operează în 18 țări din Europa Centrală și de Est.

Euroins a turnat, Uniqa a contestat

CCR a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare cu 246 de milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările RCA. Autoritatea de concurenţă a constatat că acestea au participat la un schimb de informaţii sensibile  comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Cele mai mari amenzi le-au primit Allianz-Ţiriac (43 de milioane de lei), Asirom (36 de milioane) și Astra (22 de milioane). În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii.  

Comenteaza