Amenzi de peste 1 milion de lei date de ANSVSA. Inspectorii sanitari-veterinari au sancționat 166 de firme

Amenzi de peste 1 milion de lei date de ANSVSA. Inspectorii sanitari-veterinari au sancționat 166 de firme
| Foto: digifm.ro

Controalele efectuate de inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor la o serie de operatori economici din sectorul produselor alimentare de origine nonanimală s-au soldat cu aplicarea a 166 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 1,163 milioane de lei.

Conform unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmis miercuri AGERPRES, acţiunile de control realizate în luna septembrie au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii, precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Peste 11.000 de firme controlate - Amenzi de 1.162.800 lei

Numărul controalelor efectuate de Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti a fost de 11.012, în unităţile din industria agroalimentară.

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 166 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.162.800 de lei.

Ce nereguli au găsit inspectorii sanitari-veterinari?

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, printre care: neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar, neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor, etichetare defectuoasă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice, neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului, desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neiniţiere procedura de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform şi transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

ANSVSA precizează că, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza