Foto Americanii vor să facă un mini-Silicon Valley, în zona magazinului Central

Americanii vor să facă un mini-Silicon Valley,  în zona magazinului Central
Proiectul Silicon Forest va fi lansat la începutul acestei veri
Americanii vor să facă un mini-Silicon Valley, în zona magazinului Central
Americanii vor să facă un mini-Silicon Valley, în zona magazinului Central
Americanii vor să facă un mini-Silicon Valley, în zona magazinului Central

Doi investitori americani și unul local vor amenaja în centrul Clujului o clădire pe șase niveluri în care să atragă antreprenorii din tehnologia informației. E al doilea hub care apare în perimetrul complexului Central într-o perioadă foarte scurtă.  

“Denumirea proiectului nu este întâmplătoare, ne dorim să ducem mai departe tradiția comunității IT&C clujene, iar comparația cu Silicon Valley să fie cât mai justificată. Estimăm un grad de ocupare de 80-90% în primele trei luni de la lansare, deși ne așteptăm la o anumită fluctuație a companiilor care ne vor trece pragul.

Suntem în discuții avansate pentru găzduirea departamentului de cercetare al unei mari companii din Cluj, aceasta dorindu-și să ofere echipei un mediu de lucru cât mai informal și creativ. Ne adresăm, de asemenea, companiilor medii, mici și freelancerilor, obiectivul nostru fiind dezvoltarea unei comunități puternice și dinamice, ale cărei produse și soluții să atragă cât mai mulți investitori”, spune Gabriel Rusu, partenerul român din cadrul proiectului.

Zona centrală, preferată de tinerii antreprenori

Proiectul Silicon Forest va fi lansat oficial în iunie, clădirea fiind amplasată pe str. Cotită, în spatele magazinului Central. Aceasta are șase niveluri și o suprafață de 1.350 mp, alcătuită din spații de birouri, terasă și o cafenea. Proiectul se va adresa industriei IT&C din oraș, dar și unor companii din domenii conexe, precum resurse umane, financiar sau juridic. Inițiatorii săi vizează firmele de talie medie și mică, departamente aparținând companiilor mari, dar și freelancerii din oraș.

Proiectul este inițiat de către Gabriel Rusu, director al companiei Mejix, și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, fondator al Brookland Capital, și Guy Praisler, CEO al Dine Market. Proiectul se află în curs de finalizare, investiția de până acum ridicându-se la 200.000 de euro. Freelancerii vor avea trei tipuri de abonamente, cu închirierea spațiilor de la 700 la 1.250 de lei pe lună.

Concurența e peste drum

În complexul Central a fost dat în folosință, la finele anului trecut, ClujHub cel mai mare spațiu de cowork și de evenimente din Europa de Est, dedicat creativilor, antreprenorilor și dezvoltatorilor IT. Inițial, acesta avea sediul pe str. Pitești. Investiția inițiată de omul de afaceri Cristian Dascălu s-a ridicat la 400.000 de euro.

“Cel mai mare hub de afaceri din Europa de Est va avea 2.000 mp, după finalizarea tuturor lucrărilor programate, cu o sală de conferințe de 250 mp. Avem un mix divers de membri: de la tineri întreprinzători, la freelanceri care câștigă mii de euro pe lună”, a precizat Victor Miron, director executiv al ClujHub.

La Facultatea de Business, grupul Google a amenajat un hub regional, prin programul Atelierul Digital. În zona gării, Spherik Accelerator își desfășoară activitatea în Liberty Technology Park. În schimb, Impact Hub a renunțat la centrul său de pe aceeași platformă, concentrându-și activitatea la București, după cum a precizat Nina Moldovan, director al parcului tehnologic. Alte inițiative de acest gen din oraș sunt Cluj Cowork sau ClujMakers.

Comenteaza