Amsterdam câștigă AEM. România a ieșit din cursă. Europarlamentari: Un eşec al Guvernului

Amsterdam câștigă AEM. România a ieșit din cursă. Europarlamentari: Un eşec al Guvernului
Oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, de Consiliul Uniunii Europene pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) în contextul ieşirii Marii Britanii din UE, afirmă surse europene.

Practic, Bucureştiul a fost exclus după primul vot.

Nouăsprezece oraşe europene, inclusiv Bucureştiul, au candidat pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), instituţie care trebuie mutată din Marea Britanie în contextul ieşirii acestei ţări din UE.

Oraşele candidate au fost: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bucureşti, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varşovia, Valletta şi Zagreb. Înaintea primului tur de vot, Zagrebul, Dublinul şi Valletta şi-au retras candidaturile.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură şi servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituţiilor, inclusiv a Agenţiei Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, a scris EUObserver, estimând că decizia va fi politică. Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi Autorităţii Bancare Europene (ABE).

Ciucu (PNL) despre relocarea EMA: Firea a dat-o pe triumfalisme de epocă de aur

Liberalii, prin intermediul consilierul general Ciprian Ciucu, o acuză pe Gabriela Firea pentru eşecul candidaturii Bucureştiului la relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului, despre care Ciucu afirmă că "a dat-o pe triumfalisme de epocă de aur".

În primul rând, Ciprian Ciucu susţine că sediul oferit pentru AEM nu era amplasat într-o zonă potrivită. "Administraţia Firea a tratat superficial această competiţie. O vroia în Pipera, lângă Voluntari... În Pipera cea sufocată de trafic", a scris Ciucu pe Facebook.

În al doilea rând, liberalul acuză municipalitatea că nu şi-a promovat candidatura cum trebuie, preferând "tonul propagandei ieftine" în locul unei prezentări realiste şi creative.

"În loc să lucreze împreună cu oamenii deştepţi şi premiaţi din industria creativă, cu experţii români aflaţi în poziţii importante la Bruxelles sau în Europa, PSD-ul a ales să păstreze totul în tonul propagandei ieftine de partid. În loc să-şi prezinte oraşul realist şi creativ, cum au făcut alte oraşe candidate, Gabriela Firea a dat-o pe triumfalisme de epocă de aur. Din păcate, în 2017 şi când în joc e o miză europeană atât de mare, nişte panglici şi minciuni frumoase nu-s suficiente. Păcat că Bucureştiul a ratat o şansă unică!", a conchis Ciprian Ciucu.

Europarlamentari despre relocarea AEM: Nu se mai poate face nimic. Un eşec al Guvernului

Europarlamentarii român susţin că nu mai există posibilitatea contestării eliminării Bucureştiului din cursa pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), unii dintre ei acuzând pentru eşec Guvernul şi pe primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Europarlamentarul S&D Maria Grapini a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că România nu mai are nicio cale de atac la excluderea Bucureştiului din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului, afirmând că este important ca măcar funcţionari să aibă în această agenţie. "Nu mai este nicio cale de atac. S-a încercat acea constestaţie a noastră, s-a trimis în scris, dar nu avem ce să mai atacăm, din păcate", a declarat europarlamentarul S&D Maria Grapini.

Ea a mai spus că excluderea Bucureştiului din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului este rezultatul unui vot politic. "Se pare că promisiunile pe care unii miniştri le-au primit nu s-au materializat. E păcat, pentru că era un câştig pentru România. Ştiţi cum e, când eşti candidat şi nu iei, mai bine îţi negociezi să ai nişte funcţionari în această agenţie, ca să ai totuşi un câştig şi să fii ancorat în agenţie", a mai afirmat Grapini.

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi impută eşecul Guvernului. "(Procedural-n.r.) România nu poate contesta evaluarea. Guvernul putea să pregătească mai bine dosarul tehnic privind locaţia, ar fi putut să facă cu adevărat o prioritate, să intensifice activitatea de lobby şi să obţinem acel rezultat pe care ni l-am fi dorit", a declarat Buşoi.

Liberalul a spus că nu poate fi vorba de vreo conspiraţie menită să pună candidatura Bucureştilor în dezavantaj faţă de alte oraşe. "Responsabil este în primul rând Guvernul şi a da vina pe conspiraţii europene sau tot felul de nedreptăţi care ni s-ar face este pueril", a conchis Buşoi.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, luni, că excluderea Bucureştilor din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului, după ce nu a trecut de primul tur de vot, este un eşec pe care ar trebui să şi-l asume Gabriela Firea, primarul Capitalei. „Nu mai e nimic de făcut. Am pierdut şi trebuie trase concluziile. Cred că una din concluzii este ca doamna Firea să îşi asume această responsabilitate - că n-a făcut riguros nimic pentru ca Bucureştiul să aibă o şansă. Ea este primar şi, dacă vă uitaţi la ce au făcut primarii din alte ţări care au candidat, veţi vedea diferenţa. Ea se ocupă cu altceva. În primul rând, ea trebuie să-şi asume responsabilitatea, este primarul Capitalei şi era o partitură importantă politic pentru întreaga ţară, nu doar pentru ea. Ea are cu totul alte probleme pe agendă. Din păcate, asta e, am pierdut, iar eşecul are un nume: Gabriela Firea", a spus Cristian Preda.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureşan (PMP) a precizat că guvernul PSD-ALDE poartă vina pentru eşecul României privind relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului. „Vina pentru acest eşec este în totalitate a guvernului PSD - ALDE, care, din dezinteres şi incompetenţă, a pregătit o candidatură slabă şi nu a reuşit să obţină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA. România a avut toate atuurile politice de partea sa pentru a obţine această candidatură", a scris Mureşan, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Mureşan a susţinut că acest eşec este şi al primarilor care au condus Bucureştiul în ultimii 10 ani. „Eşecul României în cursa pentru Agenţia Europeană a Medicamentului este cauzat exclusiv de PSD şi ALDE, de Guvernul şi primarii săi din Bucureşti, primarul general, Gabriela Firea, şi primarul Sectorul 2, Mugur Toader. Este, de asemenea, eşecul primarilor care au condus Bucureştiul în ultimii 10 ani şi din cauza cărora Capitala României este departe de standardele europene. Este şi un eşec al Guvernului de a obţine sprijinul statelor din regiune pentru această candidatură", a adăugat europarlamentarul.

Director al unei companii de medicamente: Sunt mâhnit. O mare si nedreaptă pierdere

Dragoş Damian, director general al Terapia Ranbaxy, unul dintre cei mai mari producători de medicamente generice din România, susţine că excluderea Bucureştiului din cursa pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului este o pierdere nedreaptă, precizând că autorităţile din ţară s-au mobilizat.

"Am văzut ştirea despre înfrângerea României în cursa pentru EMEA. Sunt mâhnit, autorităţile din ţară chiar s-au mobilizat pentru asta. O mare şi nedreaptă pierdere, jucată politic evident şi reţinută în Europa de Vest. Când România nu va mai fi văzuta periferic şi i se va da o şansă la Bruxelles atunci ne vom dezvolta foarte repede. Dar poate tocmai de aceea trebuia să fim ţinuţi departe, ca să nu creştem prea repede. Există trei agenţii la nivel mondial care se ocupă de tot ceea ce priveşte medicamentul: Americana FDA, Japoneza PMDA şi Europeană EMEA. Relocarea era o oportunitate pentru România, probabil cel mai mare proiect după aderarea la UE. Dacă (re)locarea agenţiilor europene, în general, este un joc politic mai penibil decât Eurovision-ul atunci probabil că nici trebuie să mai candidăm pe viitor", a declarat Dragoş Damian, CEO Terapia.

Şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că votul a fost unul politic, precizând că este "o coincidenţă ciudată că cele trei oraşe care vor întra în turul 2" sunt cele dorite de angajaţii EMA.

"Ştiam de la început că este un vot politic. Mi se pare o coincidenţă ciudată că cele trei oraşe care vor întra în turul 2 sunt exact oraşele pe care angajaţii EMA şi le-au dorit. A fost o experienţă bună pentru că nu am mai făcut până acum dosare pentru relocarea unei agenţii. Comisia Europeană a venit şi a constatat că tot ce am scris noi în dosarul de candidatură este conform cu realitatea. Este adevărat că au existat voci care au spus că totul a fost mult prea subiectiv, în special în video-ul de prezentare. Dar important este că noi am avut un dosar complet şi că nu credem că există vreun punct pe care noi nu l-am atins", a declarat Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

 

Comenteaza