An de revenire pentru economia Clujului. Salariile mai aşteaptă

An de revenire pentru economia Clujului. Salariile mai aşteaptă
Industria judeţului a avut în 2010 un ritm de creştere de şase ori mai mare decât media naţională. Economiştii pun acest avans în special pe seama producţiei de la Nokia.
Clujul încheie anul în disonanţă cu restul ţării. Majoritatea indicatorilor economici din judeţ ilustrează o evoluţie pozitivă a mediului de afaceri şi prefigurează un 2011 mai bun.

Cea mai bună evoluţie s-a remarcat în cazul producţiei industriale a judeţului. Datele prezentate ieri de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj arată faptul că aceasta a crescut constant pe parcursul lui 2010, menţinându-şi un avans de 20% faţă de anul trecut. Au existat luni în care creşterea faţă de 2009 a ajuns la 47-48% (iunie şi august). Creşterea este cu mult peste cea naţională dacă ţinem cont de faptul că la nivelul întregii ţări majorarea producţiei industriale din intervalul ianuarie-octombrie 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de numai 4,8%.

“Am simţit o creştere puternică din a doua parte a anului. Este drept, încă se simte lipsa investiţiilor în construcţii, în proiectele de infrastructură energetică, dar, în ciuda acestui fapt, noi am reuşit să creştem. Încheiem anul cu o majorare a producţiei pe partea de echipamente de transformare şi echipamente electrice de 10%, în condiţiile în care şi 2009 a fost un an foarte bun pentru noi, cu o creştere de 25%. În general, aş pune creşterea industriei judeţului nostru pe seama exporturilor”, a declarat Peter Pal, vicepreşedinte al grupului EnergoBit, specializat în energetică.

Cifra de afaceri din industria Clujului a urmat aceeaşi tendinţă. În primele 10 luni din 2010 aceasta a avut un avans de 26,8% faţă de 2009. În ceea ce priveşte comerţul exterior, exporturile judeţului au avut un avans constant, urcând de la o diferenţă de +50%, cât se înregistra în ianuarie, faţă de prima lună a lui 2009, la +67% la sfârşitul lunii august comparativ cu primele opt luni din anul precedent. Importurile au cunoscut o evoluţie mai temperată, în primele opt luni ale anului înregistrându-se o creştere de 48% faţă de 2009.

O dezmorţire s-a simţit chiar şi în construcţii. Conform datelor DRS, în trimestrul trei au fost finalizate 949 de locuinţe, faţă de 651 în trimestrul doi şi numai 515 în primul trimestru. Clujul a reuşit să treacă în octombrie sub nivelul înregistrat în 2009 la rata şomajului de 5,5%, faţă de 5,9% în aceeaşi lună a anului trecut. În schimb, din ianuarie 2010 veniturile clujenilor au scăzut constant, ajungând ca la sfârşitul lunii octombrie salariul mediu net pe judeţ să fie de 1.371 lei, faţă de 1.511 la începutul anului.


Comenteaza