An mai bun pentru firmele clujene

An mai bun pentru firmele clujene
Suspendările şi dizolvările de agenţi economici din judeţul Cluj s-au redus în 2010 cu aproape 60% faţă anul precedent. În schimb, radierile voluntare s-au extins la aproape 9.000 de societăţi.
Practica disperată de suspendare a activităţii sau de dizolvare a societăţii începe să fie evitată de oamenii de afaceri din Cluj. Numărul celor care au mai apelat la astfel de soluţii a scăzut la jumătate faţă de 2009.

Firmele clujene s-au adaptat condiţiilor de criză. Deşi cifrele de afaceri se menţin în cele mai multe cazuri la nivelul lui 2009, statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că suspendările de activitate, radierile voluntare şi chiar cazurile de insolvenţă s-au redus faţă de anul trecut, în unele situaţii şi cu aproape 60%. În primele 11 luni ale acestui an 3.236 de agenţi economici din judeţ şi-au suspendat activitatea, în scădere cu 57,41% faţă de 2009, când7.598 dintre ei au ales această posibilitate de a depăşi dificultăţile economice.

Evoluţia din Cluj este mai bună decât media naţională, care indică o reducere cu 50% a suspendărilor faţă de intervalul ianuarie-noiembrie 2009. Şi la capitolul dizolvări voluntare lucrurile au stat mai bine anul acesta, până la sfârşitul lunii noiembrie fiind dizolvate 144 de societăţi, în scădere cu 59,44% faţă de intervalul corespunzător din 2009, când se înregistrau 355 de cazuri. Un semn timid al depăşirii celei mai grele perioade este dat şi de înmatriculările de societăţi noi. ONRC arată că au fost înfiinţate anul acesta 4.740 de societăţi, cu puţin peste 2009, când au fost înmatriculate 4.337.

Un indicator negativ este cel al radierilor voluntare, unde creşterea semnalată în 2010 a fost de 618%, până la 8.823 de societăţi. “Acest număr mare este efectul aplicării Ordonanţei nr. 44/2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Au fost radiate persoanele fizice şi întreprinderile familiale care nu şi-au exprimat dreptul de opţiune prevăzut de această ordonanţă. Probabil că nu mai aveau activitate”, este de părere Marius Deac, director al Oficiului Registrului Comerţului Cluj. În judeţ există 11.832 de persoane fizice autorizate şi 29.445 de persoane juridice.

Insolvenţele s-au menţinut la un nivel similar cu 2009. “Trebuie să luăm în calcul faptul că numărul societăţilor este şi el finit, iar insolvenţele nu pot să crească exponenţial. În plus, în 2009 s-au curăţat majoritatea firmelor mici care nu au avut forţa să reziste. A fost, în principal, efectul impozitului forfetar. În 2009 a existat şi protestul magistraţilor care a aruncat foarte multe procese în 2010. Dacă nu ar fi fost acest eveniment, probabil că numărul insolvenţelor de anul acesta ar fi fost şi cu 10-20% mai mic”, a menţionat Nicolae Rusu, senior partner la Casa de Insolvenţă Transilvania Cluj.
Anul viitor situaţia nu va fi diferită. “Vom avea un uşor trend descrescător, însă nu va fi o scădere semnificativă. Dacă ne uităm la alte ţări, care au mai trecut prin crize, vedem că valul de insolvenţe durează cu un an mai mult decât criza propriu-zisă. Un alt factor care va determina menţinerea ritmului este că foarte mulţi acţionari care au întâmpinat probleme vor prefera să închidă societăţile şi să înceapă de la zero, cu o firmă nouă”, a precizat Rusu. “Am decis să închid vechea firmă. Aveam datorii, restanţe. Nu mai mergea şi nu mai ştiam ce să fac cu ea. Nu mai înţelegea nimeni ce este acolo. Am contactat un avocat, specialist în lichidări, să vedem ce putem face. Între timp, am înfiinţat o altă firmă”, ne-a mărturisit un tânăr antreprenor clujean.


Comenteaza