ANAF anunță ce obligații au firmele cu automate de alimente și lockere pentru livrări. Care e termenul limită și cei amenzi riscă cei care nu o fac

ANAF anunță ce obligații au firmele cu automate de alimente și lockere pentru livrări. Care e termenul limită și cei amenzi riscă cei care nu o fac
| Foto: Syda_Productions - Depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

Fiscul anunță ce obligații trebuie să respecte operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale și care sunt sancțiunile în caz de nerespectare. 

Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi sancţionaţi, începând din octombrie, informează instituţia printr-un comunicat.

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligaţia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene", se arată în comunicatul Fiscului.

Ce se întâmpă cu firmele care nu se conformează

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancţionaţi cu: amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei; confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Comenteaza