Analişti: BNR va menţine vineri dobânda la 1,75%

Analişti: BNR va menţine vineri dobânda la 1,75%
Analiştii financiar-bancari se aşteaptă ca Banca Naţională a României să menţină vineri dobânda de politică monetară la 1,75% şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută.

"Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie din 5 februarie. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că Banca Naţională a României ar
putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% şi pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la 6% la finalul lui 2016 şi 4% la finalul anului 2017.

Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 şi 8% în decembrie 2017, conform sursei citate.

Dobânda de politică monetară este estimată la un nivel constant de 1,75% pe tot parcursul anului 2016.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj consideră că Banca Naţională a României ar putea majora dobânda la 2,25% pe parcursul anului viitor. Faţă de sondajul anterior, derulat în urmă cu o lună, se remarcă temperarea aşteptărilor privind majorarea dobânzii în 2017 (mediana estimărilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, în scădere de la 2,50%), mai notează asociaţia.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Etichete
Comenteaza