Analiștii financiari: prețurile acțiunilor BT vor crește în perspectiva intrării în indicele FTSE

Analiștii financiari: prețurile acțiunilor BT vor crește în perspectiva intrării în indicele FTSE

Preţurile acţiunilor Banca Transilvania (BT) Cluj, BRD şi Romgaz, cei trei emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ce vor intra în componenţa indicilor FTSE Russell din 2020 sunt mici pentru câştigurile pe care le oferă în prezent aceste societăţi, sunt de părere analiştii.

Cele trei companii ce au facilitat trecerea pieţei noastre de capital de la statutul de frontieră la cel de piaţă emergentă secundară, din septembrie 2020, au un nivel al indicatorului Price to Earnings Ratio (PER) sub cel al companiilor asemănătoare din Europa Centrală şi de Est, conform datelor pe care le-a furnizat casa de brokeraj Tradeville, pentru Bursa, la finele săptămânii trecute

PER, unul dintre cei mai populari indicatori de analiză fundamentală, ilustrează raportul dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi câştigul pe acţiune obţinut de compania emitentă, iar datele Tradeville iau în calcul câştigurile realizate de societăţi în perioada iunie 2018 - iunie 2019 şi cotaţia bursieră din 24 octombrie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, a semnalat că BT are un PER mult mai mic decât băncile listate din regiunea noastră, în special faţă de cele Polonia (BGZ BNP Paribas, ING Bank Slaski sau mBank), BT având un raport PER pentru ultimele 12 luni de 9,35, în timp ce mediana companiilor din Europa Centrală şi de Est este de 13,64.

"Comparativ cu băncile ce au o capitalizare bursieră similară ca mărime din restul Europei, BT se situează cam la acelaşi nivel, băncile din Vestul Europei înregistrând un P/E de 9,87 (valoare mediană). În cazul BRD, indicatorul PER este de doar 6,31, semnificativ mai mic atât faţă de cel al băncilor din regiune, cât şi al celor din restul Europei", a spus Păltineanu.

Dragoş Cabat, analist CFA, a declarat: "Un raport al indicatorului PER mai mic decât cel al societăţilor asemănătoare din alte ţări indică, în general, că preţurile actuale sunt mici pentru câştigurile pe care le oferă companiile. În cazul băncilor, mai relevant este indicatorul Price to Book Ratio (PBR), pentru că ia în calcul activele, iar cele pe care le au băncile din România sunt mai reduse faţă de cele ale băncilor cu care se face comparaţia, astfel încât multiplii sunt ceva mai mari. Probabil că, privite după acest indicator, băncile de la noi sunt uşor supraevaluate".

PBV reprezintă raportul dintre cotaţia din piaţă a acţiunii şi valoarea contabilă a titlului, sau capitalizarea societăţii raportată la activele nete.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că, din punctul de vedere al investitorilor, atât PER cât şi PBV sunt importanţi şi, mai mult decât atât, ambii indicatori transmit mesajul că sistemul bancar din ţara noastră funcţionează sub potenţial, existând posibilitatea de creştere, de îmbunătăţire a performanţei.

El a punctat că, probabil, situaţia prezentă va atrage anumiţi investitori spre achiziţii de acţiuni ale celor trei companii de la BVB, ţinând cont de faptul că piaţa noastră de capital urmează să fie promovată în categoria celor emergente.

"În mod normal, odată ce capitaluri suplimentare vor fi investite în emitenţi listaţi la bursa noastră, ar trebui să aibă loc o creştere a preţurilor. Până acum, foarte mulţi investitori instituţionali nu aveau voie să investească în pieţe de frontieră, fie din cauza reglementărilor din ţara de origine, fie a reglementărilor interne ale fondului", a spus Dochia.

Menționăm că furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat că promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, după ce trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare, acţiuni eligibile fiind Romgaz, BT și BRD. Decizia finală pentru introducerea lor în indice, din septembrie 2020, va fi luată în baza situaţiei companiilor în 30 iunie 2020.

Comenteaza