Analiză Banca Transilvania: încetinește creditul, urcă depozitele

Analiză Banca Transilvania: încetinește creditul, urcă depozitele

Statisticile Băncii Naționale a României (BNR) indică decelerarea dinamicii anuale a creditului neguvernamental și accelerarea ritmului anual al depozitelor, evoluții influențate de faza de maturitate a ciclului investițional postcriză și de acumularea de provocări din sfera echilibrului macroeconomic. BNR a publicat datele privind dinamica indicatorilor monetari în noiembrie. 

"Am revizuit în jos previziunile pentru piața creditului neguvernamental pe termen mediu, inclusiv ca urmare a distorsiunilor determinate de anunțurile recente din sfera politicii fiscal-bugetare. Ne așteptăm la decelerarea dinamicii medii anuale de la 6,4% în 2018 la 2,8% în 2019, respectiv 2,5% în 2020", a menționat economistul-șef al Băncii Transilvania Cluj, Andrei Rădulescu.

Oferta de monedă (M3) a consemnat un avans lunar de 2,2%, la 376 miliarde de lei, evoluție determinată de majorarea activelor interne nete cu 5% lună/lună, la 210 miliarde. Activele externe nete s-au ajustat cu un ritm lunar de 1,1%, la 165 de miliarde de lei.

Dinamica an/an a M3 a accelerat de la 9,4% în octombrie la 10,9% în noiembrie: activele externe nete și interne nete au urcat cu 4,8%, respectiv 16,2%. Soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a 11-a lună la rând în noiembrie, cu 0,4% față de octombrie, la 250 miliarde de lei (nivel record).

Evoluția a fost determinată de majorarea soldului creditului neguvernamental în lei cu 0,6% lună/lună la 164 miliarde, influențată de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare: componentele persoane fizice și companii au urcat cu ritmuri lunare de 0,9% (la 95 de miliarde de lei, respectiv 0,3% (la 69 de miliarde).

Soldul creditului neguvernamental denominat în valută s-a consolidat la 86 de miliarde de lei în noiembrie, dat fiind faptul că majorarea componentei companii cu 0,9% lună/lună, la 48 de miliarde, a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul populație cu un ritm lunar de 1%, la 37 de miliarde.

În dinamică an/an, soldul creditului neguvernamental total a decelerat de la 6,8% în octombrie la 6,3% în noiembrie. Se evidențiază majorarea creditului denominat în lei cu 12,8% an/an: componentele populație și companii au urcat cu 19,6% an/an, respectiv 4,7% an/an.

Creditul denominat în valută s-a ajustat cu 4,3% an/an, pe fondul declinului componentei populație cu 10,6% an/an (la companii s-a înregistrat un avans de 1,3% an/an). La 11 luni din 2018 soldul creditului neguvernamental a consemnat un avans mediu de 6,5% an/an, majorarea componentei lei cu 14.9% an/an contrabalansând declinul înregistrat pe segmentul valutar cu 6,1% an/an.

Soldul creditului acordat populației a crescut la 132 miliarde în intervalul ianuarie - noiembrie, evoluție susținută de climatul favorabil din piața forței de muncă, Programul Prima Casă, concurența acerbă din sectorul bancar cu impact pozitiv pentru oferta de servicii și nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

Creditul de consum a urcat cu la 58 de miliarde de lei (maximul din noiembrie 2012), iar creditul pentru locuințe s-a majorat la 72 de miliarde (nivel record). Creditul direcționat spre companii a consemnat un avans la 117 de miliarde de lei la 11 luni din 2018.

La final de noiembrie ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 65% (maximul din ultimele decenii). Datele BNR relevă continuarea tendinței ascendente pentru depozitele
neguvernamentale în noiembrie, pe fondul majorării veniturilor populației, prudenței companiilor și creșterii graduale a ratelor de dobândă. 

Soldul depozitelor neguvernamentale a urcat cu 2,2% lună/lună și cu 10,9% an/an la 324 miliarde de lei în noiembrie (nivel record). Se evidențiază avansul depozitelor denominate în lei cu 2,7% lună/lună și cu 9,8% an/an, la 215 miliarde. Depozitele în valută au crescut cu 1,2% lună/lună și cu 13,1% an/an, la 108 de
miliarde.

Depozitele populației au crescut la 195 miliarde de lei la 11 luni, pe fondul majorării veniturilor. Componenta companii a urcat la 128 de miliarde de lei în intervalul ianuarie-noiembrie. Raportul credite-depozite a scăzut de la 78% în octombrie la 77% în noiembrie (minimul din februarie).

Comenteaza