Analiză: Războiul din Ucraina a scumpit apartamentele la Cluj

Analiză: Războiul din Ucraina a scumpit apartamentele la Cluj

În contextul conflictului armat din țara vecină, prețurile apartamentelor din România au crescut cu 7%, pe fondul scumpirii materiilor prime importate din Ucraina sau a celor produse în Rusia. În februarie, la Cluj s-au încheiat cu 1.000 de tranzacții imobiliare mai mult decât în luna ianuarie.

Printre principalele efecte ale războiului ruso-ucrainean au fost creşterea preţurilor la energie şi alimente, resimţite la nivel mondial, precum şi creşterea preţurilor la apartamentele de vânzare şi chirii, resimţite pe plan local, arată analiza unei agenții imobiliare din Cluj, citată de ZF.

După criza din sectorul energetic, cauzată de conflictul armat, au urcat preţurile la unele materii prime şi materialele de construcţii, cum ar fi aluminiul şi cimentul. Rusia ocupă poziţia a III-a în topul producătorilor de aluminiu şi poziţia 7 ca producătoare de ciment.

Februarie 2022, lună bună la Cluj pentru imobiliare

Cu toate acestea, în luna februarie, la Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacții imobiliare, faţă de doar 1.935 tranzacţii în ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 57%. Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult faţă de luna precedentă. În timp ce preţurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.

Crește interesul pentru imobiliare?

„Situaţia pe piaţa imobiliară este în evoluţie de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina. Este de aşteptat, însă, ca interesul faţă de imobiliare să crească, deoarece investiţiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat reprezentantul agenției imobiliare.

Odată cu afluxul constant de refugiaţi, închirierea apartamentelor pe termen scurt/mediu de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate şi un nou segment de clienţi pentru agenţiile imobiliare. În cazul în care se vor decide să rămână în România pe termen mediu şi lung, piaţa muncii va găsi modalităţi de a-i integra, în regim de muncă remote, ceea ce ar aduce un plus de cerere pe piaţa imobiliară.

Întrebarea zilei în imobiliare: Ce fac băncile?

În noile condiţii de cerere crescută de imobiliare, dezvoltatorii rămân în expectativă, principala temere fiind reţinerea băncilor de a finanţa noile construcţii. Şi cumpărătorii se gândesc de două ori înainte de a investi în imobiliare, preferând să-şi păstreze banii, în cazul în care vor fi nevoiţi să părăsească ţara.

Băncile vor decide dacă să finanțeze proiecte în dezvoltare. Specialiştii imobiliari consideră că vor fi afectaţi atât dezvoltatorii – care nu vor mai construi dacă nu mai există finanţare, dar şi cumpărătorii, prin oferta mai scăzută şi prin creşteri de preţuri.

„Cursul valutar e volatil, pieţele financiare sunt volatile, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci, ca perspectivă investiţională, imobiliarele rămân de interes pentru că oferă mai multă siguranţă, cu condiţia ca războiul să nu depăşească graniţele Ucrainei, iar economia României să rămână funcţională”, mai spune reprezentantul agenției imobiliare.

Comenteaza