ANAT: Profesorii şi preoţii care organizează excursii să fie obligaţi să aibă licenţe de turism

ANAT: Profesorii şi preoţii care organizează excursii să fie obligaţi să aibă licenţe de turism
ANAT cere autorităţilor din turism ca toţi cei care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii şi preoţii, să fie obligaţi să deţină licenţe de turism, iar capitalul social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei.

"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, precum şi Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să introducă obligaţia ca toţi operatorii care oferă servicii de călătorie sau pachete turistice, în mod clasic sau online, să deţina licenţă de turism şi să urmeze aceleaşi reguli cu agenţiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelaţi, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat agenţiei MEDIAFAX Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Totodată, ANAT solicită majorarea capitalului social minim pentru înfiinţarea unei agenţii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agenţie detailistă şi 100.000 de lei pentru un turoperator.

Altă solicitare este asigurarea sumelor avansate de client pentru călătorii prin instrumente financiare alternative, precum poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi/sau contribuţii la un fond naţional de garantare a călătoriilor cu scop turistic. Asociaţia solicită autorităţilor din turism şi majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 de euro pentru turoperator şi 50.000 de euro pentru detailişti şi introducerea asigurării facultative pentru acoperirea 100% şi imediat a riscului de insolvabilitate. În prezent, turoperatorii sunt obligaţi să asigure o sumă de 50.000 de dolari, iar o agenţie detailistă 10.000 de dolari.

"ANAT urmăreşte protecţia reală a clienţilor agenţiilor de turism şi consolidarea unei pieţe reglementate şi concurenţiale de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie. Nu mai avem voie să îi minţim frumos pe clienţi, nu mai avem voie să ne ascundem după cuvântul criză spre a le oferi pachete la preţ de 50 de euro, fără a le da, de fapt, mare lucru. Trebuie să ne asumăm reguli şi proceduri prin care să asigurăm securitatea banilor avansaţi de clienţii noştri pentru vacanţe şi călătorii, precum şi informaţii corecte şi clare despre serviciile pe care le oferim contra unui preţ corect", a afirmat Lucia Morariu.

Ea crede că este datoria ANAT să nu mai permită ca oricine să îşi deschidă o agenţie de turism, "aşa, de fiţe", pe care să o închidă la scurt timp, "deoarece nu mai are chef de muncă" sau nu mai are bani să plătească furnizorii.

"Trebuie să ne protejăm industria şi membrii prin reglementarea tuturor acelor operatori care au activităţi de agenţie de turism în afara legii, fără a-şi asuma protecţia clienţilor, fără a fi licenţiaţi de autorităţi şi fără a fi controlaţi vreodată de cineva, deoarece nu îi găşeşte nimeni. Nu mai avem voie să lăsăm ca cineva, care se autodenumeşte agenţie de turism, să îşi bată joc de munca noastră, de clienţii noştri şi să le risipească banii acestora", a mai spus Morariu.

ANAT are în prezent 595 membri, care totalizează circa 10.000 de salariaţi. Cifra de afaceri a primelor 100 de agentii de turism din Romania a depăşit anul trecut peste 600 de milioane de euro, iar impozitul pe profit, taxele şi impozitele pe salarii plătite de aceste societăţi au însumat peste 31 de milioane de euro.

Etichete
Comenteaza