Banca Transilvania, acceptată în liga bursieră superioară. “Putem intra în nucleul dur al Uniunii Europene”

Banca Transilvania, acceptată în liga bursieră superioară. “Putem intra în nucleul dur al Uniunii Europene”

Societățile Banca Transilvania (BT) Cluj și Nuclearelectrica au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, din 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicați Piețelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.

Piața de capital din România a intrat luni în categoria piețelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell în septembrie 2019, anunță Andrei Rădulescu, economist șef al Băncii Transilvania.

“Se poate spune că promovarea în liga emergentă secundară reprezintă cel mai important eveniment de la redeschiderea pieței interne de capital în urmă cu 25 de ani, după mai multe decenii de economie planificată. România a avut tradiție în piațade capital în perioada de dinainte de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În ceea ce privește perspectiva macro-financiară, includerea în liga emergentă a piețelor de capital are loc într-un moment în care economia mondială și economia Zonei Euro au intrat în ciclul economic  postpandemie, iar România se află la începutul unui deceniu în care poate concretiza oportunități fără precedent.

În acest context, promovarea pieței interne de capital poate reprezenta o placă turnantă pentru  accelerarea reformelor structurale și transformărilor din economia internă, importante pentru aderarea  României la grupul țărilor dezvoltate (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), dar și la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

Evenimentul poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piața de capital din România să se transforme într-un centru financiar regional, atât în Europa de Sud-Est (unde România se numără pe primul loc din perspectiva dimensiunii produsului intern brut), dar și la nivel euro-asiatic, având în vedere amplele transformări geo-politice și geo-economice care se prefigurează pentru  acest deceniu.

Pentru ca aspectele de mai sus să se concretizeze trebuie însă accelerate măsurile pentru  dezvoltarea pieței de capital și economiei reale, date fiind decalajele care despart România de Zona Euro și de țările din Europa Centrală și de Est (Polonia).

O serie de indicatori  confirmă potențialul ridicat de dezvoltare pentru piața internă de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursieră/PIB. Conform datelor Bloomberg, anul trecut acest  indicator s-a  situat la 10% în România, inferior nivelurilor din Polonia (26%), Germania (57%) și SUA (167%).

Piața internă de capital continuă să fie puternic subevaluată. Indicele BET a crescut cel mai puțin de la minimele din martie până în prezent, din perspectiva  analizei  comparative cu indicii Dow  Jones, EuroStoxx 600 și MSCI Asia Pacific", consideră oficialil BT.

Acesta spune că o continuare a procesului de dezvoltare din sfera pieței de capital ar determina și scăderea costurilor de finanțare din economieși ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populației și companiilor pentru că în zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interacțiunea cererii și ofertei) cele două elemente fundamentale  ale succesului într-o  economie  de  piață: valoarea activelor/companiilorși percepția de risc investițional.

BT și Nuclearelectrica au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicați piețelor emergente potrivit clasificării FTSE Russell. Contribuția celor două companii a fost decisivă pentru upgrade-ul întregii piețe deoarece promovarea a ținut cont de prezența companiilor în indicii All-Cap (care include companiile cu o capitalizare mare, medie și mică, excluzând sectorul micro).

BT devine prima companie românească cu acționariat privat listată la bursă care a fost inclusă în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente.

„Acum 23 de ani, când ne-am listat la bursă, eram o bancă mică, cu o capitalizare de 10 milioane de dolari și azi suntem încântați să contribuim din poziția de lider al sectorului bancar și al lichidității pe bursă la includerea României în indicele FTSE Russell. Sperăm ca experiența noastră pozitivă și povestea de succes să inspire și să atragă și alte companii să ne urmeze.

Ne-am definit de la început obiectivul principal ca fiind susținerea economiei românești pe toate planurile și ne bucurăm că am reușit să confirmăm. Ca banca universală, acesta rămâne angajamentul nostru ferm. Suntem onorați să fim parte din această etapă istorică pentru România și pentru piața de capital”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT.

„Ne bucurăm că România și piața de capital sunt jucători într-o nouă ligă, piață emergentă secundară. Pentru România este o ocazie să se remarce și pe alte piețe și să exploateze potențialul investițional pe care îl deține. Suntem onorați că BT este una dintre cele două companii care au calificat România. Intrarea BT pe FTSE Russell pentru piețele emergente ne responsabilizează și mai mult deoarece și mai mulți investitori se vor uita spre BT. Curaj, România!”, a spus Omer Tetik, directorul general al BT.

Ca urmare a avansării României la statutul de piață emergentă prin includerea BT și Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piață, și alte companii românești listate la BVB pot beneficia de includerea în indicii piețelor emergente. Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie din România ce a beneficiat de upgrade-ul pieței este TeraPlast, dar sectorul micro nu este luat în calcul de furnizorul global în decizia privind upgrade-ul de țară.

Comenteaza