Angajatori optimişti în Ardealul de Nord. Cine vrea să facă angajări anul viitor

Angajatori optimişti în Ardealul de Nord. Cine vrea să facă angajări anul viitor
Angajatorii din Regiunile Nord-Vest şi Centru și sunt cei mai optimiști din România la recrutările din primul trimestru al anului viitor.

Previziunea netă de angajare (PNA) este de +13% în ambele regiuni, conform unui studiu al companiei de resurse umane Manpower. În Regiunea Sud-Vest, previziunea se îmbunătățește cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul în curs, atingând valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. În schimb, PNA din Regiunea Nord-Est slăbește cu 9 puncte procentuale și atinge +4%, cea mai puțin optimistă din țară. Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de salariați, sunt cei mai optimiști, raportând o PNA de +16%. Angajatorii din microorganizații, cu până la 10 angajați, sunt cei mai prudenți, enunțând o PNA de +2%. 
 
Perspective pozitive există pentru cei ce vor căuta un loc de muncă în trimestrul I/2016, spun angajatorii români. În toate regiunile și în nouă din 10 sectoare de activitate, angajatorii preconizează să continue activitățile de angajare și în următoarele trei luni, manifestând un optimism ponderat. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în intervalul ianuarie-martie se pot aștepta la un ritm de angajare susținut. 16% dintre angajatori anunță intenții de sporire a numărului total de angajați, 15% anticipează scăderi și 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă. 
 
„Este încurajator că în trimestrul I/2016 se confirmă semnalele timpurii de creștere a încrederii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul în curs, cu atât mai mult cu cât perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar dacă optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca în trimestrul în curs în toate sectoarele de activitate, faptul că și în 2016 PNA continuă să aibă valori din două cifre, așa cum a început din 2015, ne dă motive să sperăm că acesta este în sfârșit debutul unei tendințe de creștere sustenabilă a numărului de locuri de muncă”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
 
În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal. Cea mai robustă prognoză pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulată în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde 1 din 4 angajatori raportează planuri de creștere a numărului de angajați. Cel mai abrupt declin este raportat în construcții şi industria prelucrătoare. În sectorul energie electrică, apă, unde angajatorii au raportat intenții pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.
 
„Încrederea angajatorilor este combustibilul care alimentează creșterea de locuri de muncă necesară României și impulsionează retenția talentelor de care companiile ce activează în țara noastră au nevoie. Văzând că încrederea persistă, ba chiar crește în unele sectoare de activitate, reacția nu poate fi decât pozitivă, dar este bine să ne reamintim că în această perioadă postrecesiune companiile sunt mai dispuse să-și ajusteze rapid planurile de angajare decât erau în trecut și răspund unui mediu schimbător făcând ele însele schimbări”, a adăugat Petrof.
 
PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de manageri care anticipează o creştere a angajări şi cei care prevăd o scădere a angajărilor în trimestrul următor. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14-27 octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Comenteaza