Angajatorii anului la Cluj

Angajatorii anului la Cluj
Industria, tehnologia informaţiei şi serviciile au oferit cele mai multe posturi în 2010. Companiile din aceste sectoare îşi menţin planurile de recrutare pentru anul viitor.
Turbulenţele generate de criza economică s-au resimţit pe piaţa muncii din Cluj. Numele noi care s-au instalat, precum ING sau Sykes, şi mari actori din sectorul industrial precum Nokia, Emerson sau Fujikura au mai diminuat din efecte, oferind noi locuri de muncă. ZIUA de CLUJ vă prezintă câţiva dintre marii angajatori ai anului şi promisiunile pentru 2011.

Sectorul industrial deţine supremaţia la numărul angajaţilor, dar companiile intrate pe piaţă în 2010 şi planurile celor existente indică o posibilă mutare a centrului de greutate către servicii şi externalizări (Business Process Outsourcing - BPO). Conform Registrului de Evidenţă a Salariaţilor al Inspectoratului Teritorial de Muncă, societatea cu cei mai mulţi angajaţi este Adecco Resurse Umane (3.117), urmată de Groupama Asigurări (3.071) şi Fujikura Automotive (2.873). Prezenţa Adecco pe prima poziţie se explică, potrivit reprezentanţilor companiei, prin faptul că majoritatea angajărilor se fac pe o perioadă temporară, în medie de şase luni. De menţionat că în baza de date a ITM nu apar în top companii ca Banca Transilvania sau Nokia România, care au, potrivit propriilor declaraţii, 5.000, respectiv 4.000 de salariaţi.

Conform datelor prezentate de firme pe parcursul acestui an, cele mai active companii la capitolul angajări au fost cele nou-intrate pe piaţă. Americanii de la Sykes au reuşit să recruteze 250 de angajaţi şi au în plan alţi 50 de oameni până la finalul anului. Obiectivul furnizorului de servicii este ca până la sfârşitul lui 2011 să ajungă la 500 de salariaţi. La Centrul Regional de Servicii ING, inaugurat în septembrie, numărul angajaţilor a ajuns la 160, iar recrutarea continuă. Planurile companiei sunt ca până în 2013 să ajungă la 1.000 de salariaţi. Genpact, un alt jucător important din servicii, a creat în acest an 100 de posturi noi. Sectorul industrial a fost dinamic: Emerson a reuşit să recruteze 300 de persoane, ajungând la 700 de angajaţi.

Pentru anul viitor, perspectivele se arată optimiste, potrivit managerilor clujeni. “Industria informatică a fost cel mai dinamic sector în 2010 şi va rămâne şi în 2011. După cum declara reprezentantul unei companii olandeze, Clujul are de 2-3 ori mai mulţi softişti decât toată Olanda. Un alt domeniu care a avut creştere şi se va menţine şi anul viitor este cel farmaceutic. Un al treilea domeniu a fost automotive, care angajează, în general, muncitori şi care va continua să angajeze şi în 2011, sub impulsul producţiei de la Ford Craiova”, subliniază Claudiu Ploscar, branch manager în cadrul Adecco Resurse Umane.
ING şi Emerson promit o expansiune anul viitor. “Am ajuns la 160 de angajaţi, şi de la 1 ianuarie ni se vor alătura 15-20 de noi colegi. Pentru 2011 preconizăm angajarea a 400 de persoane în condiţiile în care urmează să transferăm la Cluj serviciile pentru Polonia, Ungaria, posibil România”, spune Raluca Deac, ofiţer de comunicare al Centrului ING Cluj.

Terapia plănuieşte angajarea a 50 de persoane, iar Fujikura are în schema de personal încă 630 de posturi. Planuri ambiţioase are şi Emerson. “Avem în plan angajarea a 300-400 de persoane anul viitor. Vom face angajări ca şi anul acesta, de la operatori şi ingineri la personal de back office”, susţine Călin Banciu, director general al Emerson România. Planul companiei este acela de a ajunge la 3.000 de angajaţi. Printre meseriile cele mai căutate pentru care încă se găseşte cu greu forţă de muncă se numără cele de inginer electrician şi specialist în vânzări.


Comenteaza