ANPC, avertisment în prag de Sărbători: "Atenţie deosebită" la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul "ofertelor promotionale"

ANPC, avertisment în prag de Sărbători: "Atenţie deosebită" la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul "ofertelor promotionale"

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, le transmite cumpărătorilor să fie atenți cînd achiziţionează produse alimentare, în special în cazul "ofertelor promotionale".

Unii operatori economici vor "profita" de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP), Paul Anghel.

„Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoţionale! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanţial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmaţi în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun şi Revelion. În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor "profita" de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora", a scris Anghel, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, directorul ANPC le transmite oamenilor să verifice cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi, mai ales, siguranţa.

„Recomand atenţie la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilităţii minimale depăşită sau ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului”, spune acesta.

Iată și câteva dintre sfaturile oferite de directorul ANPC:

Carnea - "trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt".

Produsele congelate (carne, peste, legume, fructe) - "Verificaţi termenul de valabilitate. Deşi produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorită procesului natural de congelare, aveţi grijă ca termenul să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă doriţi să le depozitaţi în gospodăria proprie pentru o perioadă mai lungă.

La cumpărarea produselor congelate, ca în cazul oricăror produse, este foarte important ca ambalajul să nu fie deteriorat. Verificaţi că ambalajul din plastic să nu fie rupt, iar cel din carton să nu fie umed, ceea ce ar putea indica o posibilă problema de păstrare/depozitare în magazin. În plus, temperatura în congelator trebuie să fie scăzută".

Produsele lactate - "Consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman.

Trebuie acordată atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător şi refuzaţi achiziţionarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător".

Produse de patiserie

"Achiziţionarea produselor de patiserie se va realiza numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute".

Ciocolată

"Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţă netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă".

Alcool

"În ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice, conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului, sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină următoarele informaţii: categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcţie de conţinutul de zaharuri.

Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri", sunt printre sfaturile acordate de Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

Comenteaza