ANPC scoate eticheta tip Nutri-Scor de pe alimente. Explicația stă în... slănină

ANPC scoate eticheta tip Nutri-Scor de pe alimente. Explicația stă în... slănină

ANPC a anunţat că va interzice vânzarea tuturor produselor cu etichetă nutriţională, pe culori. Este vorba despre acea etichetă-semafor, impusă de OMS, care indică, în funcţie de culori, cât de sănătos este un produs pentru consum.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, pe culori, sau semafor. Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a explicat, într-o declarație pentru Europa FM, de ce nu acceptă ca și produsele din România să aibă etichete nutriscore.

„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a spus Constantinescu.

Comenteaza