ANRE cere Ordonanţă de Urgenţă ca să nu crească preţul căldurii pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. Ce răspund reprezentanţii Guvernului

ANRE cere Ordonanţă de Urgenţă ca să nu crească preţul căldurii pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. Ce răspund reprezentanţii Guvernului
Departamentul condus de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a venit luni cu câteva clarificări despre posibilitatea creşterii preţului la energia termică, de la 1 ianuarie 2015, în urma unor declaraţii date în presă de către preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie(ANRE), Nicolae Havrileţ şi de către Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

 

"Este vorba de o posibilă creştere a preţului la energia termică furnizată consumatorilor casnici din centralele termice. Aceste centrale termice funcţionează în zona eligibilă şi, în mod natural, ar trebui să-şi ia gaze naturale din zona concurenţială, care are un preţ mai mare decât îl au consumatorii casnici, care până în 2021 vor beneficia de un program de creştere etapizată şi nu se pune problema de creştere a preţurilor la acest tip de consumator, ci la consumatorii casnici care sunt discriminaţi, pentru că centralele termice de care aparţin ei sunt obligate să ia gaze naturale de pe piaţa concurenţială la preţul de industrie.(...) La începutul lunii, am prezentat în scris la Departamentul de Energie, am lucrat împreună, suntem într-o colaborare, cred că în această săptămână, va ieşi o formă de ordonanţă de urgenţă modificată, de aducere la acelaşi numitor a consumatorilor casnici indiferent de unde îşi iau energia", a afirmat preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, care a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, citat de mediafax.ro

"Vorbim doar de eventualitatea creşterii preţului la energie termică, nu gaze naturale. Gazele naturale nu vor avea la consumatorii casnici nicio creştere. La energie termică există acest risc pentru cei care sunt racordaţi la sistemul cenrtralizat întrucât până la 31 decembrie aveau acelaşi statut ca şi consumatorul casnic obişnuit, adică cei care se încălzeau cu centrală termică de apartament. De la 1 ianuarie, liberalizându-se preţul la gaze naturale pentru industrie, producătorii mari de energie termică, spre exemplu Electrocentrale Bucureşti, cuprinşi în zona de industrie, ar trebui să plătească preţul pieţei libere. Preţul pieţei libere este undeva între 89-90 lei pe Megavatt/ oră, preţul reglementat în zona captivă, unde este consumatorul casnic, este în jur de 51-52 lei, adică este un preţ mai mic în zona captivă cu vreo 40 de lei. Ca să nu se transfere acest preţ mai mare cu 40% de la 1 ianuarie la consumatorul casnic racordat la sistemul centralizat, pentru că el nu are nicio vină, tot consumator casnic este, atunci este nevoie, şi acest lucru a fost prezentat astăzi în raportul ANRE, Autoritatea propune să modifice Guvernul printr-o Ordonanţă de urgenţă precizarea din calendarul de liberalizare aferentă consumatorului casnic care se alimentează cu căldură din sistemul centralizat", a declarat şi Iulian Iancu.

După aceste declaraţii, Departamentul pentru Energie a făcut câteva precizări pe acest subiect.

„Departamentul pentru Energie a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali. De asemenea, Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării", se spune într-un comunicat de presă al instituţiei.

Reprezentanţii guvernamentali susţin că, pentru a se putea lua o decizie de amânare a liberalizării preţului energiei pentru consumatorii industriali, este nevoie de aprobarea UE: „Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. -uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene".

„În ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, acestea vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual", se mai arată în comunicatul de presă al Departamentului pentru Energie al Guvernului României.

 

 

Comenteaza