ANRE decontează 4,5 miliarde de lei pentru furnizorii de energie

ANRE decontează 4,5 miliarde de lei pentru furnizorii de energie
| Foto: Arhiva

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat decontarea unei sume de 4,5 miliarde de lei către furnizorii de energie, a afirmat, joi, Mircea Man, vicepreşedintele instituţiei, în conferinţa Focus Energetic.

În ceea ce priveşte sumele transmise către Ministerul Energiei şi către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în aprilie, după ce au fost verificate peste 90% din solicitări, suma este de 847 milioane de lei.

ANRE va deconta mai puțin decât s-a așteptat 

„De subliniat este că această valoare este mult mai puţin decât am estimat noi", a arătat oficialul ANRE.

Pentru luna mai a fost trimisă spre decontare suma de 762 milioane de lei, după evaluarea a 90% din solicitări. În iunie, 928 de milioane de lei (80% din solicitări verificate), pentru iulie - 1,4 miliarde de lei, iar pentru august - 601 milioane de lei (65%).

„Decontările vin în funcţie de descărcările pe care operatorii le fac în machetele autorităţii şi, după analiza facturilor, trimitem către Ministerul Energiei ordonatorul principal de credit, avizul pentru plată", a explicat Man.

De asemenea, potrivit acestuia, direcţia generală de control din ANRE a primit solicitări în această perioadă de cinci ori mai mari decât în anii trecuţi, strict pe citirea facturilor.

„Noi sfătuim oamenii în prima fază să poarte un dialog cu operatorul de furnizare şi, dacă nu s-au înţeles, să se adreseze ANRE. Îi asigurăm că ne preocupă acest lucru. Deci îi rugăm pe cei care au probleme să se adreseze autorităţii pentru a rezolva aceste lucruri", a arătat responsabilul autorităţii.

Comenteaza