Şantajul ruşilor: Ne scutiţi de CAS sau dăm oamenii afară VIDEO

Şantajul ruşilor: Ne scutiţi de CAS sau dăm oamenii afară VIDEO
Conducerea celui mai mare combinat din Cluj este dispusă să renunţe la concedieri şi să-i ţină pe salariaţi în şomaj tehnic dacă statul acceptă să nu achite contribuţiile sociale.

Cel mai mare angajator din zona Arieşului, fabrica metalurgică Mechel SA, ar putea rămâne fără jumătate dintre angajaţi. Proprietarii fabricii au anunţat că vor concedia 799 dintre cei aproximativ 1.900 de salariaţi, dacă statul nu va accepta varianta ca aceştia să intre în şomaj tehnic, iar grupul să nu mai achite contribuţiile sociale.

Petru Bogdan (52 de ani) este unul dintre cei care s-ar putea afla în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă dacă ameninţările Mechel se vor concretiza. Listele cu angajaţii care ar urma să-şi piardă locurile de muncă nu au fost definitivate, dar nimeni nu este sigur de postul său. "Nici eu nu sunt sigur că nu-mi voi pierde locul de muncă", spune el. "Nici nu ştiu ce-aş putea face altceva, decât să plec în şomaj sau să plec din ţară", spune Petru, care lucrează în secţia de trefilare şi are o vechime în companie de 32 de ani. "În acest an nu prea au fost comenzi; pe cei care nu am avut de muncă ne-au adus la lucru să facem curăţenie sau ne-au trimis pe alte secţii; eu, anul ăsta, am lucrat doar trei zile în secţie", spune el.

Liderul de sindicat din Mechel, Ioan Pascu, susţine poziţia conducerii combinatului în situaţia disponibilizărilor colective şi consideră propunerea Mechel, de a cere statului să fie scutită de plata CAS-ului pentru angajaţi cât timp aceştia sunt în şomaj tehnic, ca fiind justă. "Pentru întreprinderile în dificultate, cum e cazul Mechel, ar fi un balon de oxigen, iar statul ar avea de câştigat", a spus el. Vorbim despre 800 de persoane, toate cele afectate de disponibilizare, având în vedere că notificarea va deveni validă în trei luni, timp în care angajaţii în şomaj tehnic să fie plătiţi cu 75% din salariu.

Angajaţii din schimbul I de ieri au fost pe punctul de a intra în grevă spontană, după anunţarea intenţiei concedierilor colective. Sindicatul nu şi-a asumat măsura, iar ulterior angajaţii au renunţat la protest. A venit şi explicaţia, atât din partea angajaţilor, cât şi a sindicatului. "Încă se negociază, decizia de concediere nu e definitivă şi ruşii s-ar putea răzgândi", a explicat un angajat pentru ZIUA de CLUJ. Liderul de sindicat, Ioan Pascu, a spus şi el că nu are nici o legătură cu protestul. "Nu ştiu nimic. Sindicatul nu organizează aşa ceva cât timp negocierile sunt în derulare. Dacă o fac angajaţii, pe răspunderea lor, nu pot să ştiu. Sunt sigur, în schimb, că nu va fi linişte", a spus Pascu.

Liderul de sindicat acuză că investiţiile în combinatul din Câmpia Turzii s-au făcut "fără cap" după preluarea acestuia de către grupul rus Mechel. "Când au cumpărat şi restul combinatelor, la Târgovişte, la Oţelul Roşu, nu s-au gândit că vor ajunge la un monopol, iar acum se confruntă cu o criză de supraproducţie iar întreprinderile se concurează între ele", a declarat liderul de sindicat Ioan Pascu.

vezi mai jos declaraţia video a liderului de sindicat:



Combinatul se întinde pe 107 hectare. "E o suprafaţă mare, gestionată prost. În loc să fi mutat producţia pe 30 ha, iar restul să-l închirieze, au făcut investiţii la 2 km una de cealaltă şi materia primă trebuie transportată pe această distanţă", a mai spus Pascu.

În planul de restrângere a activităţii la Mechel Câmpia Turzii este inclusă şi restructurarea masivă a mai multor secţii, dar şi închiderea uneia, cea de producţie de electrozi, unde lucrează 60 de persoane. Şi alte secţii vor fi puternic restructurate, cum este trăgătoria de oţel, de unde ar urma să fie desfiinţate 169 de posturi. Mechel Câmpia Turzii nu este singurul combinat din grup care urmează să fie restructurat, dar este cel mai efectat. În ţară vor fi disponibilizate în total 1.300 de persoane care lucrează în grup.

Decizia de concediere a 800 de persoane este "un şoc" pentru piaţa muncii din Câmpia Turzii, crede viceprimarul Ioan Moldovan (PDL). "Un număr aşa de mare de şomeri ar fi greu de absorbit pe piaţa muncii din zonă", crede el, fără să uite să adauge că societatea are datorii substanţiale la bugetul municipalităţii. Este vorba de o sumă de 500.000 de lei.

Impozitul pe care Mechel îl achita anual primăriei este unul substanţial, având în vedere că fabrica se întinde pe o suprafaţă de peste 100 de hectare, pentru care se plăteşte impozit de zonă centrală, cel mai ridicat din localitate, a declarat Ioan Moldovan. Viceprimarul spune că instituţia este dispusă să negocieze reducerea impozitului şi trecerea a jumătate din suprafaţa combinatului într-o zonă mai slab cotată: "Jumătate din teren a fost dezafectat şi jumătate din combinat este neproductiv. Pentru acest teren am putea accepta reducerea taxelor". În schimb, instituţia nu va accepta în nici un fel diminuarea impozitului pentru întreaga suprafaţă a fabricii. "Mechel se află într-o zonă centrală, pe un drum naţional, condiţie pentru care un teren este cotat atât de sus", a mai spus Moldovan.

Vezi aici declaraţia video a viceprimarului:

Mechel a făcut investiţii substanţiale în combinatul din Câmpia Turzii: numai reţeaua de apă potabilă finalizată în noiembrie a costat 600.000 de lei. Alte 7 milioane de euro au fost investite în mai multe linii de producţie - o linie de fabricat şi ambalat fibră metalică, o linie de alungit şi compactat oţel şi în trăgătoria de sârmă, care a costat 3,5 milioane de euro, în vreme ce linia tehnologică de sârme şi bare a costat 8 milioane de euro. În total, aproape 50 de milioane de euro de la preluarea combinatului. În schimb, a închis două secţii cu aport considerabil în activitatea fabricii - oţelăria şi o secţie de laminare, în 2006, pentru că a preferat să importe produse mai ieftine, din Ucraina.

Între cei disponibilizaţi atunci, de la oţelărie, se numără şi Sorin (50 de ani). "Am lucrat la Industria Sârmei încă de când am terminat liceul, în 1982, dacă lucram acolo şi acum eram deja pensionar. A trebuit să plec când s-a desfiinţat oţelăria. Era o muncă grea, dar îţi oferea un trai decent. Acum lucrez ca gardian pentru 500 de lei pe lună. Ce să fac cu banii ăştia?", a spus el.

Grupul siderurgic Mechel deţine în România şase întreprinderi metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila, toate coordonate de Mechel Service. În 2010 Mechel Câmpia Turzii a avut o cifră de afaceri de 406 milioane de lei.

Reprezentanţii Mechel România au explicat că vor avea un punct de vedere referitor la disponibilizări doar în cursul zilei de astăzi (UPDATE 31 martie Vezi aici poziţia Mechel). În schimb, în notificările remise sindicatului, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, aceştia spun că măsurile sunt dictate de "problemele financiare deosebite" cu care se confruntă societatea. "Situaţia e generată de scăderea drastică a vânzărilor, creşterea preţurilor la materii prime, materiale şi utilităţi, înregistrarea pe parcursul a două exerciţii financiare consecutive a unor pierderi financiare semnificative, agravarea continuă a situaţiei societăţii prin menţinerea şi în prezent a conjuncturii nefavorabile pe piaţa produselor de profil şi de lipsa lichidităţilor", arată directorul fabricii, Sergei Fedorov. Concedierile colective sunt preconizate pentru lunile iunie sau iulie, iar numărul total de posturi ce urmează să fie desfiinţat este de 799. Cele mai multe sunt la secţiile de turnătorie oţel - 169 de posturi, laminor - 117 posturi sau Energetic - 37 de posturi.

 

Comenteaza