Şantierele anului la Cluj

Şantierele anului la Cluj
Cele mai multe au fost anunţate în primele nouă luni de către dezvoltatorii de locuinţe, iar o treime dintre obiective sunt la stadiu de proiect, arată o analiză a IBC Focus.

Numărul de proiectele de mari dimenisuni s-a redus, iar jucătorii din domeniu anticipează un 2014 dificil pentru companiile active în domeniu. Cele mai multe şantiere anunţate în Cluj în primele nouă luni ale anului au vizat proiecte de clădiri rezidenţiale private (329), arată datele companiei de consultanţă IBC Focus.

Următoarele domenii active au fost construcţii sociale şi comunitare (151), industrial (113), hoteluri şi relaxare (76), medical şi ştiinţific (60), infrastructură (59), utilităţi (56), birouri-comercial (50), pe ultimul loc clasându-se retailul, cu doar 17 şantiere anunţate. Cu toate acestea, este de menţionat că, deşi nu se află în fruntea unui clasament ca număr de proiecte, segmentul birourilor a adus în acest an câteva dintre cele mai mari şantiere active la Cluj, cu The Office, Liberty Technology Park şi Cluj Business Center capete de listă. În ceea ce priveşte stadiile de execuţie, analiza IBC Focus arată că o treime dintre proiecte sunt în construcţie şi încă atâtea, doar la stadiu de proiect.

14% dintre proiecte sunt cu şantiere în curs de amenajare şi numai 3% intră în categoria proiectelor finalizate, după primele nouă luni ale anului. Cele mai multe şantiere nedemarate vin din domeniul clădirilor rezidenţiale: 26%, sector urmat de construcţii sociale (19%) şi de infrastructură (13%). Cele mai multe investiţii aflate în faza de pregătire vizează clădiri rezidenţiale private (115), construcţii sociale şi comunitare (85) şi infrastructură (58). La polul opus, cele mai puţine obiective în proiectare sunt în retail (doar 7) şi în domeniul birouri-comercial (19). Cele mai multe obiective aflate pe mesele de lucru ale proiectanţilor şi arhitecţilor au fost identificate în nord-vestul ţării şi în zona de centru.

Felul în care arată cifrele din graficele de şantiere se traduc în piaţă prin creşterea competiţiei, susţin consultanţii. „Începutul lui 2014 va atrage o bătălie strânsă pentru şantiere, în condiţiile în care numărul de proiecte majore s-a micşorat substanţial, iar concurenţa a crescut, în prezent fiind vizibile multe firme din afara judeţului care construiesc aici", a menţionat Victor Ignat, project manager la IBC Focus. „Şantierele majore s-au împuţinat, asta însă nu înseamnă că nu există proiecte. În primele 10 luni la nivelul judeţului fiind anunţate aproximativ 1.000 de lucrări şi aproape 16.000 la nivel naţional. Cineva le construieşte şi cineva livrează materiale acolo sau urmează să o facă. Proiectele aflate în faza de pregătire în prezent reprezintă oportunitatea de care trebuie să se profite", a completat Ignat.

La rândul lor, constructorii anticipează un 2014 dificil pentru companiile din domeniu. „A fost un an greu pentru piaţa construcţiilor, cu investiţii puţine şi cu costuri mari şi e foarte probabil să vină un an şi mai greu. Nu mai există fonduri, nu se fac investiţii", spunea Ioan Aşchilean, preşedintele a două dintre marile companii de construcţii din judeţ, ACI Cluj şi Grup 4 Instalaţii.

 

Comenteaza